Friese ziekenhuizen verlenen nog steeds 'kritisch planbare zorg'

Maandagochtend lagen op de intensive cares van de Friese ziekenhuizen 32 patiënten met covid-klachten. FOTO ANP

In de Friese ziekenhuizen kan de zogenoemde ‘kritisch planbare zorg’ nog steeds worden verleend, blijkt uit een rondgang.

Tientallen ziekenhuizen in het land hebben bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gemeld dat ze een deel van die zorg niet meer kunnen leveren. Het gaat om zorg die binnen zes weken moet worden gegeven, bijvoorbeeld behandelingen of operaties vanwege kanker.

,,We monitoren de situatie voortdurend, maar op dit moment is dat bij ons nog niet aan de orde’’, zegt Jannet Jousma van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. ,,Wij zitten nog niet in die situatie, maar we zitten er wel dichtbij’’, meldt woordvoerder Daan van den Broek van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. ,,Het loopt ook hier aardig vol, maar ik kan niet voorspellen hoe lang wij het nog droog houden. Dat wil ik ook niet, maar wat ik wel weet is dat de rek er aardig uit is.’’

Van den Broek benadrukt dat ziekenhuizen nog steeds proberen elkaar zo veel mogelijk te helpen en zo nodig patiënten over te plaatsen. ,,Maar ook die mogelijkheden worden steeds minder groot. We kunnen alleen maar hopen dat iedereen zich de komende tijd echt aan de maatregelen houdt.’’ Ellen de Jong van Nij Smellinghe in Drachten en Frits Mostert van het MCL in Leeuwarden laten eveneens weten dat de kritisch planbare zorg vooralsnog gewoon door gaat. ,,Dat blijft het uitgangspunt’’, zegt Mostert.

Vanuit het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding hebben ziekenhuizen de opdracht gekregen om het aantal Covid-19-bedden verder op te schalen om het groeiend aantal coronapatiënten op te kunnen vangen. Nij Smellinghe heeft woensdagmiddag bekend gemaakt alle planbare operaties vanaf 30 december zo veel mogelijk uit te stellen. De twee operatiekamers die nog open zijn worden alleen benut voor oncologische operaties, spoedoperaties en verloskunde.

Om de Covid-19-afdedeling van Nij Smellinghe de komende tijd maximaal uit te kunnen breiden, van 18 naar 28 bedden, is personeel hard nodig. Om verpleegkundigen en specialisten vrij te kunnen spelen worden dus operaties uitgesteld en mede daardoor wordt ook een deel van de bedden op verpleegafdelingen gesloten. De afspraken op de poliklinieken gaan vooralsnog door, in het ziekenhuis of digitaal.

De ziekenhuizen en andere bij acute zorg betrokken partijen in Noord-Nederland hebben tijdens een vergadering woensdagmiddag geconstateerd dat het overplaatsen van niet-Covid-patiënten vanuit ziekenhuizen naar verpleeg- en verzorgingshuizen inmiddels erg moeizaam verloopt vanwege het toenemend aantal uitbraken in deze zorgcentra. Huisartsen lopen ook tegen dit probleem aan. Het speelt vooral in de provincie Groningen, maar ook in Friesland en Drenthe.

Nieuws

menu