Friese ziekenhuizen in de problemen door stijgend tekort aan artsen

FOTO SHUTTERSTOCK

Ziekenhuizen kampen met een tekort aan artsen. In het Noorden loopt dat tekort nog harder op. ,,Elk ziekenhuis komt in de problemen.”

Daarvoor waarschuwt Kees Donkervoort (54), die dinsdag afscheid nam als bestuursvoorzitter van Medisch Centrum Leeuwarden. Hij wordt directeur van KPN Healthcare.

Het aantal medisch specialisten dat landelijk wordt opgeleid daalt al enkele jaren. In de opleidingsregio Noord- en Oost-Nederland worden over vier jaar nog maar zo’n 110 artsen worden opgeleid, terwijl dat enkele jaren terug nog jaarlijks 225 waren.

Door de schaarste gaan de salarissen omhoog, wat weer voor problemen zorgt bij de ziekenhuizen die minder ruimte hebben om te onderhandelen.

Het kabinet moet met spoed geld vrij maken voor de opleiding van meer artsen, betoogt Donkervoort. Dit drukt de salarissen van de specialisten en zorgt er derhalve voor dat voor hetzelfde geld meer artsen beschikbaar komen. MCL probeert zelf artsen te lokken met de opening van een zogenaamde health campus. Die wordt eind dit jaar geopend. Hierin werkt het ziekenhuis samen met Friese onderwijsinstellingen en met bedrijven als Philips en Huawei.

Nieuws

menu