Friese wolvengroep ziet wolf al ruim vier maanden door de provincie gaan: 'Hij huisvest zich echt in het gebied'

In januari werd er een wolf gespot op een wildcamera van It Fryske Gea, zondagochtend gingen er beelden rond van een wolf bij Katlijk, maar eigenlijk is de wolf al vier maanden gehuisvest in Friesland.

Opnieuw wolf gezien in Friesland: het dier werd in de omgeving van Katlijk gefilmd

Opnieuw wolf gezien in Friesland: het dier werd in de omgeving van Katlijk gefilmd Foto: JULIAN STRATENSCHULTE

Dat zegt Frenk Stoutjesdijk, lid van een groep Friese hobbyisten die meldingen over de wolf nauwlettend in de gaten houden. Zij krijgen al maandenlang filmpjes en informatie over de betreffende wolf doorgestuurd: zo kregen ze een melding dat er een wolf zou lopen rond Hemrik, daar zijn ze zelf gaan kijken, diezelfde nacht is deze wolf waargenomen in Noordwolde en twee dagen later in de Beetsterzwaagse bossen. „Hij huisvest zich in het gebied, dat kun je nu wel zeggen”, aldus Stoutjesdijk.

De beelden gingen naar boswachters van It Fryske Gea, waarmee ‘de wolvenclub’, zoals ze zichzelf noemen, veel contact heeft en ze werden vergeleken (ook door andere fanatieke wolvenvolgers). Zo kwam volgens hen vast te staan: de wolf heeft zich nu echt in Friesland gevestigd.

Maar ze besloten het stil te houden, om de wolf de ruimte te geven. „Wij vinden het prachtig, maar er is natuurlijk ook een hele groep tegenstanders. De angst is nu namelijk dat er mensen gaan jagen, die signalen krijgen wij ook al”, meent Stoutjesdijk, die normaal gesproken edel- en damherten vastlegt.

Ondertussen hoopt de groep van „een mannetje of tien” juist het tegenovergestelde: „Hij is er, dus nu gaat het gebeuren. We hopen dat er hier, zij het vanuit het grensgebied met Duitsland of vanaf de Veluwe, een vrouwtjeswolf komt, dan kan hij zich settelen”, jubelt Stoutjesdijk. „En ja: wolven pakken eigenlijk alles, dus er gaan schapen doodgebeten worden, maar het gaat mij om het mooie plaatje, dat er straks mooie welpjes zijn.”

Volgens de wolvengroep bevindt de wolf zich al ruim vier maanden in hetzelfde gebied, maar half maart meldde BIJ12, de organisatie die in Nederland meldingen over wolven afhandelt, juist dat er niets meer vernomen was van de wolf in de Alde Feanen. Er zijn volgens een medewerker van het district Midden van It Fryske Gea (waar de Alde Feanen onder vallen) na januari ook geen meldingen van wolvenschade meer uit dat gebied gekomen.

Glenn Lelieveld, woordvoerder van de Zoogdiervereniging, is echter stellig: „Er is maar één autoriteit als het om wolven in Nederland gaat, dat zijn wij. Als een wolf aantoonbaar zes maanden in het gebied aanwezig is, dan noemen wij dat permanent. Wat hij (Stoutjesdijk, red.) zegt, is onjuist. Dit zijn hobbyisten, voor ons is het ons werk.” Lelieveld meent dat er de afgelopen tijd wel meldingen zijn geweest, maar in de Alde Feanen en nu bij Katlijk zijn de enige bevestigde waarnemingen geweest.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Wolf in Friesland