Friese vaccinatiegraad daalt, in tegenstelling tot het landelijk gemiddelde

FOTO ANP Foto: Robin van Lonkhuijsen

De landelijke daling van de vaccinatiegraad is ten einde gekomen, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. In Friesland daalde de vaccinatiegraad wel, maar blijft het boven het landelijk gemiddelde, op de HPV-vaccinatie na.

De vaccinatiegraad geeft inzicht in het aandeel zuigelingen, kleuters en schoolkinderen dat de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) heeft verkregen. Jaarlijks brengt het RIVM een rapport uit over de landelijke en lokale vaccinatiegraad.

Lichte daling

De vaccinatiegraad is nog niet terug op het oude gewenste niveau. Dit betekent onder andere dat de groepsbescherming voor met name mazelen nog steeds onvoldoende is.

De Friese cijfers laten in tegenstelling tot de landelijke cijfers wel een lichte daling van de vaccinatiegraad zien. Bij alle vaccinaties lag de graad lager dan vorig jaar. Desondanks ligt de vaccinatiegraad in Fryslân voor de meeste vaccinaties nog boven de landelijke vaccinatiegraad. Alleen de vaccinatiegraad van de HPV-vaccinatie ligt in Fryslân nog steeds onder het landelijke gemiddelde.

Gemeenten verantwoordelijk

Sinds 2019 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van het RVP, en ook zijn zij verantwoordelijk voor het nastreven van een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad. De afdeling Jeugdgezondheid van GGD Fryslân voert het RVP uit voor Fryslân. Om de dalende vaccinatiegraad tegen te gaan volgt GGD Fryslân het landelijke beleid.

Nieuws

menu