Friese taxichauffeurs toch slechter af: werkgebied verplaatst naar Drenthe

De aanbesteding van het taxivervoer in Noordoost-Friesland dreigt toch slecht uit te pakken voor een aanzienlijk deel van de chauffeurs in de regio.

Meerdere taxichauffeurs hebben al te horen gekregen dat hun werkgebied met ingang van volgend jaar is verplaatst naar Midden- en Zuidoost-Drenthe. ,,Dan seit sa’n nije wurkjouwer einliks dat hy fan dy ôf wol’’, concludeert Minke Jansma van FNV Taxi. Zij riep donderdagavond een vergadering bijeen voor personeel van Taxi Waaksma in Kootstertille.

Dit is een van de bedrijven die tot nu toe het leerlingen- en WMO-vervoer voor de provincie en de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Kollumerland, Tytsjerksteradiel en Ferwerderadiel uitvoerde. De Drentse zusterbedrijven VMNN en Taxi Dorenbos hebben die opdracht grotendeels binnen gehengeld. Ze moeten de werknemers van hun voorganger een baan aanbieden.

De overgang raakt zo’n vijftig chauffeurs van Waaksma. Een enkeling kreeg van VMNN en Dorenbos te horen dat ze in Friesland mogen blijven rijden, bij veel anderen wordt dat in het ongewisse gehouden.

De chauffeurs gaan vrijdagmiddag demonstreren tijdens de feestelijke opening van de nieuwe mobiliteitscentrale Noord-Oost Friesland in Dokkum.

Nieuws

menu