Friese motie van treurnis tegen Europese Commissie gaat Europa door. 'We moeten het Friese voorbeeld volgen'

Het Provinsjehûs aan de Tweebaksmarkt. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

FNP-leider Sijbe Knol voorspelde het al: de aangenomen motie van treurnis van de Friese Provinciale Staten tegen de Europese Commissie gaat Europa door. Friesland haalt in regionale media in onder meer Spanje, Hongarije, Denemarken en Italië de krantenkolommen.

Alle Statenleden van de Provinciale Staten van Fryslân stemden woensdag in met een motie van treurnis tegen de Europese Commissie om het verwerpen van het burgerinitiatief Minority Safepack. Het initiatief vraagt om Europees beleid voor minderheidstalen. De initiatiefnemers haalden meer dan 1,1 miljoen handtekeningen op. De Tweede Kamer, de Duitse Bondsdag en het Europees Parlement schaarden zich achter het initiatief, maar de Europese Commissie verwierp het deze maand.

Tot woede van de Friese Staten. De FNP deelde na afloop van de stemming op het Provinsjehûs een persbericht met 150 regionale en lokale media in Europa. In onder meer Spanje, Denemarken, Hongarije, Italië en Roemenië schrijven ze over de Friese vuist tegen Europa.

‘Een symbolisch gebaar’

De Spaanse krant Nós Diario , die in het Galicisch - een Spaanse minderheidstaal - verschijnt, noemt de Friese motie van treurnis ,,een symbolisch gebaar’’. Ook de Catalaanse nieuwssite Vilaweb citeert FNP-leider Knol over de Friese actie tegen de Europese Commissie.

‘Alle stemte for’, schrijft de Flensborg Avis , een Deenstalige krant die in Duitsland wordt uitgegeven, in het noorden van het land. De Duitstalige Der Nordschleswiger wordt dan weer verspreid in Denemarken. ‘EU-commissie krijgt berisping van het Friese parlement’, schrijft de krant.

Het Hongaarse Külhonma schrijft dat het ‘regionale parlement van Nederland’ de Europese Commissie heeft ‘gestraft’. In het noordoosten van Italië vragen parlementsleden het ‘Friese voorbeeld’ te volgen. Op de Italiaanse regionale nieuwswebsite Buongiorno Südtirol roepen partijen op om met een oproep van dezelfde strekking te komen. De Friese motie verdient navolging, zeggen politici.

Media in het oosten van Europa gaan ook creatief om met de naam van FNP-leider Knol. In Hongaarse media noemen ze hem Sijbe Kjol, in Slowaakse Sijbe Knolt. Een Hongaarse partij riep lokaal al op om EU-vlaggen van gemeentelijke gebouwen te halen, als protest tegen het verwerpen van het Minority Safepack-voorstel.

Nieuws

Meest gelezen