Friese horeca zet terrasmeubilair ondersteboven op straat: 'Onze wereld staat ook op zijn kop'

In heel het land voerden horecabedrijven dinsdag actie voor een versoepeling van de coronaregels. Bij wijze van protest werden de terrassen op straat gezet en kon het publiek er des gewild plaatsnemen.

In Friesland pakte de horeca het anders aan. Ook hier werden de tafels en stoelen buiten gezet, maar dan wel ondersteboven. ,,We willen een punt maken, maar mensen niet uitnodigen om te gaan zitten'', aldus Ton Eijer van café Scooters, die tevens voorzitter is van de Leeuwarder afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. ,,Daarom hebben we besloten het meubilair ondersteboven neer te zetten, want onze wereld staat momenteel ook op zijn kop.''

Terras elders open

Elders in Nederland hebben horecaondernemers dinsdag hun terras enige tijd geopend. Op een aantal locaties zijn mensen er ook voorzien van een hapje en een drankje. De actie was opgezet door ondernemers van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), maar werd korte tijd daarna beëindigd nadat waarschuwingen werden uitgedeeld door politie en handhavers.

Het zwaartepunt van actie waarmee werd geprotesteerd tegen de coronasluiting van de horeca lag in Breda. Op diverse plekken in de stad zetten kroegeigenaren even na 12.00 uur hun tafels en stoelen buiten, keurig op 1,5 meter afstand van elkaar. De terrassen stroomden snel vol en er werd de nodige koffie en bier geschonken. Na ongeveer een half uur sloten de terrassen omdat gemeenten dreigden met het opleggen van een coronaboete. Die bedraagt ongeveer 4000 euro.

Nieuws

menu