Friese familie spreekt voor slachtoffer van tramaanslag in Utrecht: 'We willen toch nog iets voor hem doen'

Bij de schietpartij in en bij een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht op 18 maart vorig jaar vielen vier doden en zes gewonden. FOTO ANP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Rinkes moeder voerde tijdens de uitvaart het woord. En dinsdag, tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak in Utrecht, zal zijn vader spreken. ,,In gewone mensentaal, hoor. We willen toch nog iets voor hem doen.’’
Een dochter neemt dan naast hem plaats. Ze leest mee. En zal het van hem overnemen als de emoties hem te veel worden. ,,En ik bijvoorbeeld mijn stem kwijtraak.’’
De rechtbank Midden-Nederland heeft vier dagen uitgetrokken voor de ‘Schietpartij 24 Oktoberplein’. ‘Een schietpartij met terroristisch oogmerk’, luidt de verdenking tegen een 38-jarige Utrechtse crimineel. De man stond al veel vaker voor de rechter, voor de meest uiteenlopende zaken. Van fietsendiefstal tot inbraak en van verboden wapenbezit tot verkrachting.
Rechtszaak begint met reconstructie
Maandag start de rechtszaak met een reconstructie van de tramaanslag. Later op de dag komen de eerste nabestaanden aan het woord. De dinsdag is voor nabestaanden en slachtoffers. Donderdag volgt onder meer de strafeis van de officier van justitie. Vrijdag vindt het pleidooi van de advocaat van de verdachte plaats, waarop de officier van justitie reageert. En daarna komt de advocaat weer aan de beurt. De uitspraak staat gepland voor 20 maart.
Dat is een jaar en twee dagen nadat de Utrechter het vuur in en rond een tram opende. Rinke zat daarin. Hij was onderweg van zijn werk naar de garage om zijn auto op te halen. Hij was de man die aan de noodrem had getrokken. En vervolgens een paar mensen naar buiten hielp.
Hij werd doodgeschoten toen hij de tram uitsprong. De nabestaanden kennen niet alle details van de zaak. Willen die ook niet weten. ,,Zodat het verdriet beheersbaar wordt.’’
Slechte en goede dagen
Ze hebben een zwaar jaar achter de rug. Met hele slechte, maar ook goede dagen. Ze hadden ,,heel veel gesprekken’’. Met de officier van justitie, Slachtofferhulp, de burgemeester van Utrecht en al die andere mensen die het allemaal zo goed bedoelden.
Er waren brieven, van onder andere premier Mark Rutte. En minister Ferd Grapperhaus van Justitie. Met hem volgt na de rechtszaak nog een gesprek. Hij deed er namelijk een uitnodiging bij en daar gaan ze dus op in.
Ze laden zich opnieuw op voor een zitting. En hopen daarna rust te krijgen. Ze zullen altijd verdrietig blijven, al zal de intensiteit er in de loop der jaren misschien iets afzwakken, vermoeden ze. Maar het gemis gaat nooit over. Er blijft altijd iemand in hun midden ontbreken.