Friese drugsbende weer voor de rechter: dankzij gehackte berichten en infiltrant A-4110 kwam het zover

Ze chatten via het geheime Encronetwerk. En hadden een mol in hun midden. Dankzij gehackte berichten en deze ‘snitch’ - een criminele burgerinfiltrant - staan elf mannen woensdag voor de rechter.

Een groot geldbedrag. FOTO OM

Een groot geldbedrag. FOTO OM

Op 2 maart 2020 was het dan eindelijk zover. Na bijna twee jaar onderzoek bestond er voldoende bewijs om de nekslag toe te brengen aan een Friese drugsbende. 

Op de A7 in Groningen, vlakbij de Duitse grens, moest het gebeuren. De politie hield daar een transport tegen van 86 pakketten speed. Straatwaarde: 700.000 euro. 

Op deze ‘klapdag’, zoals politie en justitie zo’n dag noemen waarop de aanhouding uiteindelijk plaatsvindt, werden zo’n 170 agenten en medewerkers van Defensie ingezet.

Elf mannen zijn vervolgens opgepakt. Dankzij berichten die een aantal van hen elkaar via geheime cryptotelefoons stuurde. De verdachten chatten vooral, aldus woordvoerder Bart Olmer van het Openbaar Ministerie, omdat bellen met de EncroChat-telefoons nogal duur is.

Lees ook | Dit kon je met een EncroChat-telefoon, die gebouwd was om anoniem te zijn

A-4110

Maar de informatie werd ook verkregen via een criminele burgerinfiltrant. Deze A-4110 maakte ogenschijnlijk ‘gewoon’ deel uit van de Friese drugsbende, die behalve van drugshandel wordt beticht van wapenbezit en witwassen. Een paar verdachten zijn lid van de motorclubs Hells Angels en Red Devils.

In werkelijkheid had A-4110 zijn oude milieu de rug toegekeerd. Hij speelde informatie over zijn oude ‘maten’ door aan de politie.

De man was, zoals De Telegraaf het beschreef, bijna twee jaar lang ‘behangen met afluisterapparatuur’. Voor het eerst sinds de IRT-affaire in 1998 mocht zo’n verrader – ook wel 'snitch' genoemd – zo’n dubbelrol spelen. Destijds maakte justitie ook gebruik van criminelen. Maar die maakten misbruik van hun verworven positie en verdienden ongestoord geld met drugshandel.

Man uit Zurich

Het spoor leidde onder meer naar een 55-jarige man in Zurich. Hij wordt gezien als de opdrachtgever en financier van het voor Finland bestemde drugstransport dat vlak voor de Duitse grens strandde. Een 49-jarige Italiaan gold als tussenpersoon tussen de man uit Zurich en een 48-jarige Finse verdachte. 

De man uit Zurich zou zich schuldig hebben gemaakt aan amfetamine- en cocaïnesmokkel. Vanuit Thailand moet hij de markt voor Australië hebben verkend. Via Encrochat vroeg hij daarover informatie, zowel telefonisch als via berichten.

Overleg in de Cambuurbar

In de Cambuurbar voerde hij daarover eveneens overleg, onder anderen met een 50-jarige Leeuwarder, een 41-jarige man uit Noardburgum en een 34-jarige Leeuwarder, die dezelfde acties worden toegeschreven. 

In de boot van de man uit Zurich, die in Westergeest lag, vond de politie een pistool. In de jas van de man uit Noardburgum stuitten agenten ook op een wapen, een Glock. Het kledingstuk hing ten tijde van de vondst aan de kapstok in de woning. Ook bij een Amsterdams bendelid (48) werd een wapen aangetroffen.

Een 34-jarige Leeuwarder zou meerdere malen als koerier hebben gefungeerd. Zo smokkelde hij cocaïne en amfetamine vanuit Amsterdam, Leeuwarden en Stiens de grens over.

 

Ook hielp hij met het tellen van geld voor de aanbetaling van een drugstransactie. De Leeuwarder verwijderde de elastiekjes van de bundeltjes geld in verband met mogelijk aanwezige DNA-sporen op die elastiekjes.

Een 46-jarige Amsterdammer bracht ook een paar keer pakketjes drugs de grens over, één keer eentje van 1 kilo, daarna een vrachtje van 13 kilo. En dan zijn er nog een 29-jarige Franeker en een 33-jarige Leeuwarder die van betrokkenheid bij de mislukte deal begin maart worden verdacht. 

In totaal zijn er 22 verdachten in deze zaak aangehouden. Het merendeel zit nog steeds vast. Twee betrokkenen moeten volgende week voor de rechter verschijnen.

In juni vond de eerste proformazitting plaats. Een aantal advocaten vond toen dat de zaak lang niet ernstig genoeg was om een criminele infiltrant in te zetten. Maar het Openbaar Minsterie benadrukte dat dit wel rechtmatig was.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Misdaad
Politie en justitie
Rechtbank
Vidar