Friese deelnemer Utopia over stopzetten SBS6-programma: 'Ik zal er geen traantje om laten'

Jessie en Jeffry. FOTO MANON MÖLLER FOTOGRAFIE

Het realityprogramma Utopia stopt eind dit jaar na 1.554 afleveringen. Jeffry Slof uit Akkrum, de eerste Friese Utopiaan, zal er geen traantje om laten. Al hield hij er wel een Utopia-baby aan over.

Het SBS-programma ging op 31 december 2013 van start. Het bleek een succes: gemiddeld keken dit jaar 417.000 mensen per aflevering. In Utopia is het de bedoeling dat een groep bewoners een nieuwe samenleving creëert. Af en toe ontstaat er echter ook iets heel anders, zo hield Jeffry Slof (27) uit Akkrum er zelfs een kindje aan over. De eerste Utopia-baby ooit, welteverstaan.

‘Ter land, ter zee of te paard’

Van juni 2018 tot november datzelfde jaar vertoefde Slof in het dorp. Hij leerde er Jessie kennen, zijn huidige vriendin en de moeder van zijn dochtertje, Stormy Pearl, die eind juli werd geboren. ,,Ik kwam op dag 13 Utopia binnen, Jessie was er al sinds dag één”, vertelt Slof. ,,Ik dacht gelijk ‘Dit is het’, maar zij dacht dat duidelijk niet.”

Op een paard, gewapend met bloemen, kwam hij op een gegeven moment aangereden. ,,’Ter land, ter zee of te paard, jij bent het allemaal waard’ heb ik toen gezegd. Toen vroeg ik of ze mijn ‘meissie’ wilde zijn”, zegt Slof trots. ,,Nou, dat wilde ze wel.”

Alles, maar dan ook echt álles te zien

Een leuke tijd volgde voor de twee, een tijd die voor alle kijkers 24 uur per dag te volgen was. ,,Je hebt altijd een microfoon op en wordt constant gevolgd”, legt Slof uit. ,,En als je dan verliefd bent. Tsja. ‘Gewoon doen’ denk je dan en zo heb je ineens seks op tv. Af en toe kon het even snel en als het dan een aantal keer op tv is geweest, is het ook niet zo speciaal meer om naar te kijken natuurlijk.”

En zo, ‘stiekem onder de dekens’, ontstond Stormy Pearl. ,,We wilden allebei uit het programma, dus zou één van ons als eerste weggestemd worden en de ander even daarna. Een dag nadat we eruit waren kwamen we erachter dat Jessie zwanger was.”

Liefde voor Friesland

Stormy Pearl maakt het goed en Jessie ook. Het enige wat de trotse ouders nu nog nodig hebben, is een huisje. ,,Ik woon nu nog bij mijn ouders in Akkrum en zij in het Westland. Het liefst blijf ik natuurlijk in Friesland, maar zij heeft hetzelfde met het Westland”, lacht hij. ,,Maar Jessie vindt Friesland wel geweldig hoor.”

Hoe kan het ook anders, want vanaf zijn entree in Utopia deed Slof er alles aan om Friesland en bijbehorende Friese producten aan te prijzen. ,,Ik wilde toen ik binnenkwam eigenlijk mijn eigen drank gaan stoken, geïnspireerd door Berenburg, natuurlijk.” Dat stoken is uiteindelijk niet gelukt, maar toen er eenmaal een computer bijeen was gespaard, kwamen de inwoners bijvoorbeeld niet onder het skûtsjesilen uit. ,,Dat volgde ik toen en dat heb ik aan iedereen laten zien.”

‘Ik zal er geen traantje om laten’

Dat het programma stopt, vindt Slof geen ramp. ,,Eerlijk gezegd zal ik er geen traantje om laten. Ik ga er tegenwoordig ook niet meer voor zitten. Jessie kijkt het wel en dan kijk ik af en toe even mee, maar voor mij was het wel klaar toen ik eruit ging.”

Met een Friese vlag als ware het een cape om zijn schouders gedrapeerd verliet hij destijds het programma. ,,Als ze mij zouden vragen om terug te gaan, zeg ik nee. Alles staat daar stil, terwijl buiten alles doorgaat. Ik heb er nu het maximale uitgehaald”, grapt hij.

Nieuws

menu