GGD Fryslân verhoogt testcapaciteit vanaf morgen naar 1000 per dag

FOTO PIXABAY

GGD Fryslân verhoogt de testcapaciteit van 800 naar 1000 tests per dag. Dat gaat vrijdag (morgen) in. Het is broodnodig, want de drie testlocaties zaten de afgelopen dagen vol.

In Leeuwarden, Drachten en IJlst was geen afspraak te maken. Alleen zondag in Groningen was er nog plaats voor een test voor mensen zonder voorrang. Ook online viel in Friesland geen testafspraak te maken. De uitbreiding van het aantal tests is mogelijk doordat laboratoria meer tests kunnen verwerken.

,,De groep mensen met voorrang - zorgpersoneel en leraren - is groter dan we dachten’‘, zegt GGD-woordvoerder Marcel de Jong. ,,We hadden ingeschat dat er 130 per dag zich zouden melden. Dat zijn er nu 170. Alleen we reserveerden tijd voor 130. Dan kijk je even of de drukte aanhoudt of dat het alleen op de eerste dag gebeurt.’‘ De Jong zegt dat GGD opnieuw een inschatting heeft gemaakt en de locaties weer zal opendoen. ,,We waren even terughoudend met het openstellen.’‘

GGD Fryslân gaf als een van de eerste GGD’en voorrang aan zorgpersoneel en leerkrachten om zich te laten testen. Daardoor was er in eerste instantie een goed beeld wie zich liet testen. ,,Nu is het landelijk geregeld en hebben we er geen zicht meer op of iemand bijvoorbeeld een docent is of in de zorg werkt.’‘

De wachttijden liepen de afgelopen weken geregeld op tot meerdere dagen. GGD wil dat mensen met klachten zich binnen 24 uur kunnen laten testen en kijkt naar verdere mogelijkheden om de capaciteit te vergroten. De GGD wil op termijn nog één of twee testlocaties in de provincie openen.

Het maken van een testafspraak gaat via landelijke nummers. Het duurt soms één tot twee dagdelen voor je iemand aan de lijn krijgt. Soms ontstaat ergens ruimte doordat mensen niet komen opdagen op hun afspraak of omdat ze hun afspraak afzeggen. Dat laatste is momenteel bijna onmogelijk, vanwege de moeilijke bereikbaarheid van de afsprakenlijn van de GGD.

Nieuws

menu