Friese campage tegen seksueel geweld bij studenten

FOTO SHUTTERSTOCK

Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) in Friesland begint maandag een campagne onder studenten. Zij lopen meer risico op seksueel geweld.

Uit cijfers van het CSG blijkt dat 12 tot 24 jarigen vier keer zoveel risico lopen op een aanranding of verkrachting dan mensen die jonger of ouder zijn dan hen.

Dit komt doordat jongeren in deze leeftijd seksueel actief zijn, terwijl hun persoonlijke en seksuele identiteit nog in ontwikkeling is, zo schetst Gerda de Groot, projectleider van CSG Friesland. ,,Ze zijn bezig met vragen als: ‘wie ben ik, wat wil ik, wat zijn mijn wensen en grenzen, ook op seksueel gebied, hoe stel ik deze grenzen, en hoe respecteer ik die.’’

Risicogroep

Studenten vallen onder deze risicogroep. Daarbij komt ook nog eens dat er vaak veel alcohol wordt gedronken. De Groot: „Dat maakt het risico op seksueel geweld nog groter, omdat je daarmee soms over je eigen grenzen gaat of over die van een ander.” Uit onderzoek en ervaring weet het CSG dat er binnen de studentengemeenschap slachtoffers moeten zijn, maar ze zien die studenten nog te weinig.

Daarom wordt er maandag een campagne gestart. „Het is belangrijk om na een aanranding of verkrachting binnen zeven dagen professionele hulp te zoeken. Binnen die tijd heb je namelijk de beste kans op psychisch herstel, op het voorkomen van een zwangerschap en geslachtsziekten en op het veiligstellen van sporen. Dit maakt de kans om de dader te vinden groter.”

Het CSG biedt dag en nacht hulp aan iedereen die kort geleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Er is een landelijk telefoonnummer: 0800 0188. Daar kunnen slachtoffers van seksueel geweld naartoe bellen.

„De medewerker zegt dan dat het goed is dat je belt en vraagt waar je bent. Vervolgens wordt er gekeken naar het dichtstbijzijnde CSG voor hulp. Artsen, verpleegkundigen, hulpverleners en politie geven de slachtoffers de hulp die ze nodig hebben. De professionals werken nauw samen met elkaar. Dat betekent dat je je verhaal niet vaker dan nodig hoeft te vertellen.’’

Traumabehandeling

Een medewerker van Fier begeleidt het slachtoffer vier weken lang. Hij of zij wordt regelmatig opgebeld en gevraagd hoe het nu gaat. Mochten er na vier weken nog psychische klachten zijn, dan kan – op verzoek van het slachtoffer – traumabehandeling plaatsvinden.

De Groot: „We voeren de campagne, omdat het belangrijk is dat slachtoffers van seksueel geweld weten dat wij er voor ze zijn en dat we ze geloven.”

Nieuws

menu