Friese burgemeesters in brief aan ondernemers: we doen alles om straks een vliegende start te kunnen maken

Stilte op straat in het centrum van Leeuwarden.

Stilte op straat in het centrum van Leeuwarden. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Alle Friese burgemeesters hebben tezamen met de voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân en de dijkgraaf van Wetterskip Fryslân een brief gestuurd naar alle Friese ondernemers. Zij schrijven: we zitten niet stil, samen doen we er alles aan om straks, als het weer kan, de ondernemers een vliegende start te bieden. In de brief geven ze te kennen te zoeken naar creatieve oplossingen, naar oplossingen per branche.

We gaan een aantal spannende weken tegemoet, valt te lezen. Het wordt ongetwijfeld een weg vol hobbels tot de zomer. Ze noemen de huidige periode de fase die misschien wel de meest ingewikkelde van de hele coronacrisis is. Het is te weinig, te laat, te onduidelijk, is wat de burgemeesters vaak horen. Ook zij realiseren dat sommige bedrijven al sinds maart 2020 gesloten zijn en dat een stip aan de horizon wel erg ver weg is. Veel ondernemers zijn door hun spaargeld heen, benoemen zij en ze beschrijven hoe laatste reddingsboeien, zoals het verkopen van een eigen woning, het verpanden van een zaak of zelfs stoppen met het bedrijf de orde van de dag is. Maar tegelijkertijd nemen de besmettingen weer toe. In de brief wordt het voorbeeld van afgelopen voorjaar aangehaald toen de ic’s weer volstroomden en mensen met andere ernstige aandoeningen niet geholpen konden worden. Daar weer terechtkomen mag nooit weer gebeuren, aldus de burgemeesters.

Ze roepen de Friese ondernemer daarom op het doorzettingsvermogen ,,dat Friezen kenmerkt’’ te gebruiken om zich door deze fase te slaan. En ze hopen dat de Friese burger lokaal koopt, zodat de lokale ondernemer de crisis overleeft.