Friese bioscoopbazen hopen op ruimere mogelijkheden: 'Dertig man in de zaal, dat is niet genoeg voor je vaste lasten'

Geef de bioscopen meer ruimte om mensen toe te laten, zeggen drie Friese bioscoopeigenaren. De filmzalen zijn veilig, goed geventileerd en ruim genoeg.

Drie Friese bioscoopbazen Hans Bosma (Bios Heerenveen), Sander Hakbijl (Bios Drachten) en een rij naar achteren Nick van den Bergh (Cine Sneek).

Drie Friese bioscoopbazen Hans Bosma (Bios Heerenveen), Sander Hakbijl (Bios Drachten) en een rij naar achteren Nick van den Bergh (Cine Sneek). FOTO LC

Hans Bosma (Bios Heerenveen) hoorde bij een Zoom-vergadering met andere filmbazen iets verbluffends van De Muze in Noordwijk, dat zowel theater is als bioscoop. Is er een theatervoorstelling, dan mogen er iets van honderdzestig mensen naar binnen. Wordt in diezelfde zaal een film vertoond, dan mogen het er maximaal dertig zijn.

Precies dat is het wat hem, Sander Hakbijl (Bios Drachten) en Nick van den Bergh (Cine Sneek) zo stoort. Waar theaters ruim baan krijgen, zitten zij aan de strengste eisen vast: dertig mensen per zaal. Sybrand Buma, voorzitter van de veiligheidsregio Friesland, heeft enkel de vijf theaters uitgezonderd.

‘Het is gewoon oneerlijk’

Dat steekt, want bioscopen zijn veilige plekken, uitstekend geventileerd, de mensen zitten er anderhalf uur stil en komen elkaar niet tegen bij het in- en uitgaan. Kaartjes worden digitaal verkocht. ,,Er is geen enkele coronabesmetting herleid tot een bioscoop’’, weet Hakbijl. ,,Maar dat begrip is er niet bij de overheid. We worden net zo beoordeeld als een stamkroegje in de Doelesteeg. De ongelijkheid tussen de theaters en de bioscopen is niet uit te leggen. Het is gewoon oneerlijk.’’

Deze drie bioscopen zijn zelfstandig – ze horen niet bij een grote keten, zoals Pathé, eigenaar van Tivoli en Cinema in Leeuwarden. Bios Heerenveen heeft vijf zalen (ongeveer 500 stoelen), Cine Sneek heeft er zes (720 stoelen) en Bios Drachten zeven (800 stoelen). Ze bepleiten herinvoering van de ‘intelligente afstand’; dan passen er in een zaal van tweehonderd stoelen misschien nog maar zestig bezoekers, maar het zijn er al meer.

En dat is welkom in een jaar dat tot nu toe ,,dramatisch’’ is, met nog geen derde van de omzet van vorig jaar. Dat is niet alleen hier, onderstrepen ze, dat hebben alle bioscopen. ,,Dertig man in de zaal, dat is niet genoeg voor je vaste lasten’’, zegt Van den Bergh. ,,Dan loopt de kas snel leeg.’’

Films zijn eerder gaan draaien

Het is in Nederland niet zo als in Amerika en Engeland, zegt Bosma, waar bioscopen voorlopig dicht gaan omdat de uitbreng van de nieuwe James Bond is uitgesteld. Veel Nederlandse films zijn juist eerder gaan draaien, en de maatschappij die De Beentjes van Sint Hildegard uitbracht, kort voor de lockdown begon, heeft die film niet meteen aan betaalkanalen verkocht, maar gewacht tot de bioscopen weer open gingen, waar hij nog steeds succesvol is.

Net als de film Tenet. Dat is heel anders dan Disney, dat met de groots aangekondigde film Mulan de bioscopen passeerde door die op het eigen betaalkanaal Disney+ te zetten, voor een forse prijs. Met genoegen stellen de drie vast dat die prijs al vrij snel omlaag moest.

Zijn ze pessimistisch?

Ideeën zijn er genoeg. Binnenkort draaien deze bioscopen mee in het Noordelijk Film Festival (net als de Koornbeurs in Franeker en de Lawei in Drachten), maar ze zijn mogelijk ook geschikt als aanvulling voor slecht geventileerde klaslokalen: lesgeven kan ook in een bioscoopzaal.

Zijn ze pessimistisch? Van den Bergh: ,,Moeilijk te zeggen. Als dit tot april volgend jaar duurt, dan ga ik het in Sneek niet redden.’’ En de verschuiving naar de betaalkanalen, die door sommigen gezien wordt als een nekslag voor de bioscoop? De grote televisieschermen waren tijdens de lockdown niet aan te slepen, de abonnementen namen enorm toe. Hakbijl: ,,Bij de komst van de televisie voorspelde men ook dat de bioscoop het niet zou overleven. En bij de dvd.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Film
Coronavirus