Friese architect zet ProRail aan tot energiebesparing

FOTO NOORDOOST/ALEX DE HAAN

ProRail draait het licht op stations 's nachts nagenoeg uit als de laatste trein is vertrokken. Slechts 20 procent van de lampen blijft dan aan.

In een landelijke operatie, die 66 miljoen euro kost, wordt alle conventionele verlichting op vierhonderd stations momenteel vervangen door led-verlichting. Dat bespaart tot 70 procent aan stroomkosten die opgaat aan verlichting.

Volgens Tjebbe Ruskamp, projectmanager bij ProRail, zijn stations ’s nachts de best verlichte plekken van de stad. ,,Maar waarom zou je alles laten branden als er geen hond meer is’’ Laat op de avond gaan de lichten alvast op 30 procent branden, tenzij er mensen op de perrons zijn of er een trein arriveert.

Minder overlast

Het was de Friese architect Nynke Rixt Jukema van de landelijke stichting ‘Feel the Night’ die ProRail tot nadenken aanzette. Zij woont bij Mantgum. ’s Nachts rijdt er geen enkele trein en niettemin is er licht genoeg om er een Boeing 747 heen te leiden. Al op 7 kilometer ziet ze Mantgum als een eiland van licht in de verte.

De nieuwe led-verlichting heeft minder strooilicht en is beter te richten op perrons of de vloer van stationshallen. De omgeving krijgt daardoor aanzienlijk minder last van de verlichting in treinstations, claimt ProRail. Met een tempo van twee per week worden de treinstations momenteel omgebouwd. In 2022 moeten alle stations klaar zijn.

Besparen in onderhoud

Er is berekend dat zuinig omgaan met verlichting 15 procent besparing van het totale energiegebruik bij het spoor scheelt. Inclusief alle treinstations gebruikt de NS jaarlijks 1,23 Terawattuur aan stroom, net zoveel als de 853.000 inwoners van Amsterdam samen.

Besparen doe je niet alleen in energie, ook in onderhoud. ,,De oude tl-buizen werden om de twee jaar vervangen als ze er 4200 branduren op hadden zitten. Na drie jaar is de helft defect en dus: veiligheid voor alles.’’

Met de ledjes kun je tien jaar toe, misschien zelfs vijftien jaar. Op het beheer scheelt dat een slok op een borrel, zegt Ruskamp.

Nieuws

Meest gelezen