Friese PvdA-ers worstelen met discussie over Asscher: kan hij aanblijven of niet?

Kan Lodewijk Asscher aanblijven als lijsttrekker of is de PvdA beter af zonder hem? Dat is een vraag die de leden van de PvdA in Friesland bezighoudt.

Lodewijk Asscher. Foto:

Lodewijk Asscher. Foto: ANP

In het vorige kabinet was Asscher minister van Sociale Zaken en vanuit die functie een van de hoofdrolspelers in de toeslagenaffaire. Maar anders dan bijvoorbeeld de lijsttrekkers Mark Rutte (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA), kan Asscher niet aftreden als bewindsman om zo verantwoording af te leggen.

Hem rest alleen het neerleggen van het lijsttrekkerschap als politieke boetedoening. En na zijn berouwvolle post op facebook van zondag, wordt daar binnen de PvdA stevig over gedebatteerd.

'Open partij'

,,Wat mij betreft kan hij vooralsnog als lijsttrekker aanblijven”, zegt Roelof Veldhuis, voorzitter van het PvdA-gewest Friesland. ,,Hij heeft als enige echt spijt betuigd.” Binnen het gewest is er nog niet over gesproken, stelt Veldhuis. Dat er meningen worden geuit, is goed. ,,De PvdA is een open partij met veel discussie.”

'Zolang hij lijsttrekker is, zal het hele kabinet aan hem blijven hangen'

Dirk Visser is een sociaaldemocraat van ‘de oude stempel’ en raadslid voor de PvdA in Leeuwarden. ,,Ik vind het moeilijk, in januari is er een congres, dat wacht ik af.” Maar, zo realiseert zich Visser ook, de toeslagenaffaire blijft aan Asscher kleven. ,,Zolang hij lijsttrekker is, zal het hele kabinet Rutte II aan hem blijven hangen. Zeker door dit rapport. En er lopen ook andere goede kandidaten rond bij de partij.” 

De Jonge Socialisten, afdeling Friesland, hebben nog geen mening, vertelt voorzitter Vera Landstra. ,,En ik ga niet mijn persoonlijke mening naar buiten brengen. Die wil ik eerst binnen de afdeling bespreken.”

Excuus

De Harlinger PvdA-fractievoorzitter Edwin Helvrich worstelt ook. ,,Ik moet er goed over nadenken. Er ligt een duidelijk rapport, hij heeft duidelijk excuus aangeboden. Op zich zou dat genoeg moeten zijn.” Maar volstaan excuses zonder dat er politieke consequenties uit worden getrokken? ,,Ik ben er nog niet helemaal uit. Het is een grote zaak, en je moet er goed naar kijken.”

De discussie leeft ook onder de leden in Harlingen. ,,Daar heb ik wel een beetje zicht op ja. Maar ik laat me niet uit over wat in die kringen gezegd wordt.”

'Volste vertrouwen'

Gryte Schaafstal van de PvdA in Noardeast-Fryslân kent Asscher persoonlijk. ,,Ik heb in hem als mens én als lijsttrekker het volste vertrouwen. Ik denk dat hij hier ook mee worstelt.” Maar. ,,Het zou hem sieren als hij zijn verantwoordelijkheid neemt. Emoties spelen hier een grote rol en wat er is gebeurd, is echt heel kwalijk. Als Asscher verantwoordelijkheid neemt en zich terugtrekt, moeten anderen dat ook doen”, daarmee doelend op Rutte en Hoekstra die ook lijsttrekker zijn bij de verkiezingen volgend jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Politiek