Friese Poort stapt uit nieuw Cambuurstadion: 'Gemeente komt afspraken niet na'

ROC Friese Poort ziet af van vestiging in het nieuwe Cambuurstadion, dat achter het WTC in Leeuwarden moet verrijzen. Daarmee is een streep door de plannen gehaald.

Friese Poort maakte dit vrijdagochtend bekend. Volgens het ROC zou de gemeente de kosten voor tijdelijke vervangende huisvesting voor haar rekening nemen, maar komt het gemeentebestuur hier nu op terug. ,,Deze afspraak, samen met aanvullende garanties, gaf ROC Friese Poort in juli 2018 juist het vertrouwen om potentiële huurder te blijven in het WTC-gebied. Dat vertrouwen is nu dusdanig beschadigd, dat er geen basis meer is voor verdere samenwerking’’, meldt Friese Poort op de eigen website.

Het ROC twijfelde het afgelopen jaar al veelvuldig over de vestiging in het stadion. Door verschillende oorzaken loopt de bouw namelijk vertraging op. De onderwijsinstelling kan hierdoor moeilijk een goede planning maken en heeft zorgen over de situatie wanneer het stadion niet op tijd af is.

Volgens Friese Poort waren over twee zaken afspraken nodig rond huisvesting, namelijk ,,als compensatie voor de vertraging die al in het proces is ontstaan (oplevering Cambuurstadion in 2021 in plaats van 2020) en om het risico weg te nemen dat bij verdere vertraging (oplevering na 1 juli 2021) de opleidingen het nog langer zonder passende huisvesting moeten stellen.’’

Financiële pijler

De komst van het ROC als huurder was een van de financiële pijlers onder het plan in het Leeuwarder WTC-gebied. De afzegging als huurder is een nieuwe tegenvaller in het toch al zeer moeizame proces voor de herontwikkeling van het gebied en de verhuizing van de voetbalclub.

Eind juli sprak Friese Poort er nog zijn vertrouwen in uit dat er over uiterlijk drie jaar een nieuw Cambuurstadion zou staan. De gemeente zou namelijk meezoeken naar alternatieve lesruimten, wanneer er onverwacht iets mis zou gaan.

Het ROC zou 8000 vierkante meter huren, staat in de businesscase van het nieuwe stadion.

Cambuur overvallen

Ard de Graaf, algemeen directeur van Cambuur, is vrijdagochtend overvallen met de mededeling van de Friese Poort dat zij geen ruimte gaat huren in het nieuwe stadion.

,,Ik kan daar nog niets zinnigs over zeggen. Ik weet er nog te weinig van. Het is net vers binnen. Het enige dat ik kan zeggen is dat ik het net gehoord heb. Ik onthoud me verder van commentaar."

De fractievoorzitters in de gemeenteraad worden vrijdag aan het einde van de middag in een besloten bijeenkomst bijgepraat.

Nieuws

Meest gelezen