Friese Poort sluit scholen week door corona-onrust

De hoofdvestiging van ROC Friese Poort in Leeuwarden. FOTO ANTON KAPPERS

ROC Friese Poort stuurt alle 15.000 studenten en 1600 medewerkers voor minstens een week naar huis. De school sluit vanaf maandag de deuren vanwege de onrust om corona. ,,We vinden het onverantwoord om op deze wijze door te gaan’’, zegt bestuursvoorzitter Remco Meijerink.

Het besluit van Friese Poort gaat verder dan de landelijke maatregelen die het kabinet gisteren afkondigde om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De mbo-scholen mochten juist openblijven, in tegenstelling tot hogescholen en universiteiten. Meijerink vindt de maatregelen inconsistent en noemt die ‘niet uitlegbaar’ aan medewerkers, studenten en ouders.

Risicobron voor anderen

,,Wij vinden dat er teveel onzekerheden en onduidelijkheden zijn en de gezondheid van onze medewerkers en studenten wegen voor ons zwaar. Hoewel jongeren zelf een gering gezondheidsrisico lopen, kunnen ze wel een besmettingsrisico voor anderen vormen’’, aldus een bericht aan medewerkers en studenten. ,,Een aanzienlijk deel van onze medewerkers valt in de leeftijdscategorie van 50 jaar en ouder, waar de gezondheidsrisico’s hoger worden ingeschat.’’

De onrust om coronabesmetting is door de maatregelen van het kabinet juist groter geworden, stelt Friese Poort vast. Bedrijven willen stagiairs niet langer begeleiden of verbieden ze juist naar school te gaan voor lessen, door onduidelijkheid over het besmettingsgevaar in computerlokalen en kantines en doordat veel meer mensen zich ziek hebben gemeld vanwege de oproep van het kabinet bij twijfel thuis te blijven, is de continuiteit van het onderwijs in gevaar.

Volg in ons liveblog alle ontwikkelingen omtrent het coronavirus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus