Friese Onderwijsprijs naar Dokkum en eilandscholen Vlieland en Terschelling

FOTO ANP

De Burgerschool in Dokkum, De Jutter op Vlieland en ’t Schylger Jouw op Terschelling zijn de winnaars van de Onderwijsprijs Fryslân. De prijswinnaars dingen mee naar de Nationale Onderwijsprijs, die in maart 2022 wordt uitgereikt.

De Burgerschool verdient de prijs voor het project ‘Bouwen aan Ambitie’. Hiermee wil de openbare basisschool iets doen aan de kansenongelijkheid in het noordoosten van de provincie, waar naar verhouding veel kinderen een te laag schooladvies krijgen voor het voortgezet onderwijs. Het project heeft als doel het ambitieniveau van de leerlingen te verhogen en ‘sociale afremming’ tegen te gaan. Doel is ook hoogopgeleide jongeren te behouden voor de krimpregio.

Eilandscholen De Jutter en ’t Schylger Jouw krijgen samen de Onderwijsprijs Fryslân voor het voortgezet onderwijs voor hun gezamenlijke project om leerlingen van de bovenbouw van het vmbo van Vlieland les te geven op Terschelling. Door de inzet van een speciale bootverbinding tussen de eilanden kunnen de scholieren nu thuis blijven wonen en hoeven ze doordeweeks niet naar het vasteland te verhuizen voor hun opleiding.

Gedeputeerde Sietske Poepjes reikt de prijzen vrijdag 21 januari uit. De onderwijsprijs, die beoogt bijzondere projecten in het basis- en voortgezet onderwijs voor het voetlicht te brengen, wordt normaliter om het jaar uitgereikt. Begin dit jaar gooide corona roet in het eten. De organisatie heeft daarom de gebruikelijke verkiezing in het Provinsjehûs geschrapt en de jury de winnaars laten kiezen.

Nieuws

menu