Friese BBB'ers beleven verkiezingsavond om nooit te vergeten en zijn beduusd van monsterzege: 'Wat gebeurt hjir?'

Ze beleefden een verkiezingsavond om nooit te vergeten. BBB’ers knallen massaal de Friese Staten in en zetten alle verhoudingen op hun kop. ,,Dit jout in enoarme ferantwurdlikens.”

Voorafgaand aan de uitslagenavond aten BBB'ers gezamenlijk in restaurant de Vliegende Hollander in Leeuwarden. Van links naar rechts vooraan Dieuwke Bakker, achter Christiaan Hofstra, Utzen de Vries en vooraan rechts Robert Lenes.

Voorafgaand aan de uitslagenavond aten BBB'ers gezamenlijk in restaurant de Vliegende Hollander in Leeuwarden. Van links naar rechts vooraan Dieuwke Bakker, achter Christiaan Hofstra, Utzen de Vries en vooraan rechts Robert Lenes. Foto: Niels Westra

Hij knippert even met de ogen. Auke Talsma, nummer twee op de Friese BBB-kandidatenlijst, kan bijna niet geloven wat hij ziet als rond twintig over negen de exitpoll van Overijssel binnenkomt: de BBB krijgt in de buurprovincie 31,3 procent van de stemmen, goed voor 17 zetels. Hij en zijn partijgenoten zijn nog maar net binnen in het Provinsjehûs, of de avond is al geslaagd.