Friese 80-plussers hoeven voor tweede prik niet meer naar Emmeloord, Groningen of zelfs Amsterdam

Een vaccinatieruimte in WTC in Leeuwarden. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Friese tachtigplussers hoeven voor een tweede prik niet meer naar een vaccinatielocatie buiten de provincie. Daar rekent kwartiermaker Niels van Mourik van GGD Fryslân op.

GGD-medewerkers van het landelijk callcentrum stuurden tachtigplussers uit Friesland voor een tweede afspraak naar Emmeloord, Groningen of zelfs Amsterdam, vertelde Van Mourik donderdagmiddag aan de Friese zorgwethouders. Die vergaderden digitaal in de bestuurscommissie Gezondheid en Veiligheid van Veiligheidsregio Fryslân.

,,We hebben er hard aan gewerkt, ik verwacht dat dit nu is opgelost”, zei Van Mourik. De tweede prik wordt vijf weken later gezet. Hij zei dat ,,zeer snel” in Sneek en Drachten nieuwe vaccinatielocaties open gaan. Data noemde hij nog niet. Eerder had GGD Fryslân het over ‘streven naar begin maart’. Tot die tijd kunnen thuiswonende, mobiele ouderen in Friesland alleen in Leeuwarden terecht voor een vaccinatie.

Tot nu toe zijn er door GGD Fryslân 15.000 mensen gevaccineerd, zesduizend zorgmedewerkers en negenduizend ouderen van tachtig jaar of ouder. Er wordt breed hulp aangeboden en ingezet, vertelde Van Mourik. In Leeuwarden leveren scholen studenten die helpen bij het proces rond het vaccineren. ,,En in de regio willen we straks ook stagiaires inzetten.”

Lees ook | Vaccineren voor tachtigplussers ‘warrigheid ten top’

Nieuws

menu