Fries zegt regels te volgen en kerst klein te vieren (maar thuiswerken dat doen we steeds minder)

FOTO SHUTTERSTOCK

Het overgrote deel van de Friezen zegt het dringende advies van het kabinet om kerst dit jaar klein te vieren op te volgen. Met thuiswerken gaan we nonchalanter om.

Meer dan de helft (54 procent) zegt niet meer dan drie gasten uit te nodigen. Bijna een op de tien (9 procent) brengt de feestdagen zelfs helemaal alleen door. Ruim een kwart (27 procent) zegt het advies grotendeels te volgen. Ze nodigen wel meerdere gasten uit maar komen niet in grote groepen samen. 10 procent zegt zelf wel uit te maken hoeveel mensen er bij hen thuis aan de kerstdis zitten.

De cijfers komen naar voren uit een representatief onderzoek van Enigma Research in opdracht van deze krant. Daarvoor werden 576 inwoners van Friesland gevraagd naar hun mening over de aanpak van de coronacrisis en de impact daarvan op hun dagelijks leven. Het onderzoek werd tegelijkertijd uitgevoerd voor Dagblad van het Noorden onder 384 Drenten en 505 Groningers. In die twee provincies zijn vergelijkbare uitkomsten te zien.

Jongeren losser met regels

Vooral jongeren interpreteren de regels wat ruimer. Bijna de helft van hen zegt kerst in kleinere kring te vieren maar wel meer gasten uit te nodigen dan het advies is. De grootste groep mensen die het advies negeert is te vinden in de leeftijdscategorie 40 tot 49 jaar. Een op de vijf van de ondervraagden zegt het advies naast zich neer te leggen.

Het Outbreak Manament Team, dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus, pleitte er vorige maand voor om kerst in ieder geval in de eigen regio te vieren en bijvoorbeeld niet familie uit Amsterdam naar Friesland te laten komen dit jaar of zelf daar heen te gaan. Veel Friezen volgen het OMT, slechts 6 procent van de ondervraagden verlaat tijdens de feestdagen de regio en 17 procent nodigt gasten van buiten de regio uit.

Voor het beleid is dan ook begrip. 70 procent zegt het te begrijpen dat het kabinet de regels met de feestdagen niet wil versoepelen. Zij wijzen daarbij vooral op het snel stijgende aantal nieuwe besmettingen per dag. De groep die geen begrip heeft voor het beleid zet vooral vraagtekens bij de effectiviteit van de huidige maatregelen. De stelling dat het kabinet er goed aan doet nu te versoepelen om problemen in januari te voorkomen wordt door bijna tweederde van de respondenten onderschreven.

Klaar met thuiswerken

Terwijl een grote meerderheid zegt zich met kerst aan het dringende advies van het kabinet te houden, gaan de meeste Friezen met de oproep om thuis te werken een stuk losser om. Voor de zomer werkte 29 procent van de ondervraagden thuis, in de zomer (toen het virus op zijn retour leek) daalde dat naar 20 procent. Ondanks de oproep van premier Mark Rutte om in het najaar weer meer aan de keukentafel kantoor te houden, is aan dat percentage niets veranderd.

Een trend die ook te zien is in de rapporten van Google. Zag de techgigant in maart een daling van 28 procent van het aantal bezoeken aan werkplekken vergeleken met voor het uitbreken van de pandemie, in het jongste rapport van 6 december is dat nog 7.

De belangrijkste reden om niet thuis te werken is het feit dat men een baan heeft die thuiswerken niet toelaat (44 procent van de ondervraagden). Verder is er grote behoefte om collega’s te zien. Voor 41 procent van de ondervraagden is dit reden om toch naar kantoor te gaan. Het gaat dan niet alleen om sociale contacten want 36 procent geeft ook aan het belangrijke te vinden om fysiek te overleggen. Een derde van de thuiswerkers is er helemaal klaar mee en gaat daarom toch naar het werk.

Overigens zegt 44 procent thuis productiever te zijn dan op het werk. Iets waar de baas blijkbaar ook in gelooft want maar 3 procent van de ondervraagden zegt het gevoel te hebben dat de chef controleert of ze wel genoeg uren maken.

Dikke voldoende voor opvolgen coronaregels

De ondervraagde Friezen vinden zelf dat ze zich prima houden aan de coronaregels. Gevraagd naar welk cijfer ze zichzelf geven, komt het gemiddelde uit op een 7.8. Op het hoogtepunt van de eerste golf in april gaven de ondervraagden zichzelf nog een 8.7.

De ander, die houdt zich minder goed aan de regels, zo vindt men. Kregen de mensen in de supermarkt en op straat in april met een 7.5 nog een ruime voldoende. Nu is dat met een 6.2 niet meer dan een mager zesje.

Wat voor de meeste ondervraagden wel duidelijk is: het virus blijft nog wel een tijdje onder ons. Dik driekwart denkt dat corona in ieder geval tot de zomervakantie en mogelijk zelfs daarna ons leven blijft beheersen. 14 procent denkt zelfs dat we nooit meer terugkeren naar normaal.

Nieuws

menu