Fries wint het ruim van Nederlands in Voice Challenge

De Friese vlag. FOTO ANP

Mozilla Common Voice organiseerde in samenwerking met Campus Fryslân en Hogeschool van Amsterdam van 15 tot en met 22 januari een Voice Challenge tussen het Nederlands en het Fries. Welke taal in die week het meest ingesproken en gevalideerd zou worden, won. Fries kwam als winnaar uit de bus, meldt Tweakers.

Het aantal Friese zinnen dat afgelopen week werd ingesproken kwam op meer dan 10.000 tegenover ongeveer 5.000 Nederlandse zinnen. Ook bij de gevalideerde zinnen waren de Friezen actiever dan de Nederlanders: 5.000 gevalideerde Friese zinnen tegenover 2.500 Nederlandse.

Het doel van de wedstrijd was volgens Tweakers om meer Nederlandstalig en Friestalig materiaal te verzamelen om te gebruiken in stemherkenning. Mozilla Common Voice is een opensource-initiatief dat machines moet leren hoe echte mensen spreken. Iedereen die werkt aan stemsoftware kan die database gebruiken.

Het inspreken en valideren van Friese zinnen kan nog steeds. Hoe je de zinnen uitspreekt, maakt niet zoveel uit. De verschillen in uitspraak zijn juist belangrijk voor de dataset.

Nieuws

menu