Fries volkslied klinkt over Groningen: geen Fries/Groningse vete, maar verbroedering aan de voet van de Martinitoren

De Martinitoren in Groningen die het Friese volkslied ten gehore brengt. Dat is vragen om problemen. Maar eenmaal ter plekke was het aardigheid wat de klok sloeg. En applaus.

Van de aloude vete tussen Groningers en Friezen is niets te merken deze dinsdag rond het middaguur aan de voet van de Martinitoren. Eerder lijkt er op de Grote Markt in Groningen sprake van een aangenaam verzetje in tijden van corona en lockdown.

Een kleine honderd man verzamelt zich aarzelend op het plein en houdt de mobiele telefoon in de aanslag om te vereeuwigen dat vanaf de Groningse toren des torens het Friese volkslied klinkt. Voor het eerst.

Friese schoonmoeder

,,Ik maak een filmpje voor mijn Friese schoonmoeder van 93’’, zegt Lodewijk Springelkamp (60). Zijn schoonmoeder komt uit Triemen en woont nu in Haren. Een dag eerder was hij bij haar op bezoek en vertelde over het Friese volkslied dat beiaardier Auke de Boer zou spelen. ,,Ze begon het, op haar manier, direct te zingen.’’

Dan is het 12.40 uur. De eerste klanken van het Friese volkslied schallen over de stad. Frysk bloed tsjoch op! Stil volgen de aanwezigen de capriolen van de beiaardier.

Heel bijzonder

,,Práchtig! Het ontroerde me. In deze tijd waarin zo veel agressie en boosheid is en dat dit dan kán op de Martinitoren’’, zegt Sjoukje Horneman (68), geboren in Kollumerland, maar al vijftig jaar Stadjer. ,,Knap toch hoe hij het Groningse volkslied met het Friese verweefde.’’

Grytsje van Dekken (44) en haar dochter Anna (Antsje Grytsje) staan trots te wezen op hun Friese roots . Ze verruilden Twijzelerheide vier jaar geleden voor Groningen.

Mevrouw Slotema (79) mist de bus om bij deze happening aanwezig te kunnen zijn. ,,Ik vind dit heel bijzonder.’’

Het applaus na afloop van het lied houdt lang aan. De toehoorders hebben geen haast om te vertrekken.

Dat Auke de Boer het Friese volkslied ten gehore bracht, was op verzoek van de Friese studentenvereniging Bernlef in de stad. Een grap natuurlijk, die op weerstand van sommige Groningers stuitte. De Boer speelt elke dinsdag verzoeknummers, wat in december en januari 500 euro kost. Het geld komt ten goede aan de Voedselbank.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Video