Fries binnenwater staat 10 centimeter te hoog: ook nieuw gemaal De Heining gaat draaien

Door de extreme regenval de afgelopen dagen in Friesland, staat het water in de Friese boezem - alle meren en vaarten - gemiddeld 10 centimeter boven het streefpeil. Om het water weg te werken, draaien de Friese gemalen volop.

Om het waterafvoer sneller te laten verlopen, start Wetterskip Fryslân donderdag ook het nieuwe gemaal tussen Marrum en Vijfhuizen op. Het gemaal De Heining wordt om 8:00 uur aangezet. Het Wetterskip denkt dat na één werkdag draaien De Heining z'n werk heeft gedaan.

Beschermkap ontbreekt, Wetterskip houdt toezicht

Wetterskip Fryslân gaat wel toezicht houden bij De Heining. De vijzels die draaien om het water weg te pompen horen te werken onder een beschermkap. Maar: de kap is er nog niet en wordt in april verwacht. Zonder de kap is het niet veilig genoeg om te draaien. Toezichthouders zorgen ervoor dat er geen onveilige situaties gaan ontstaan. Het gemaal heeft twee vijzels.

Lees ook: Een theatrale start voor zeegemaal De Heining bij Marrum

80 millimeter water

De afgelopen tien dagen is er 80 millimeter regenwater gevallen. De weersvoorspelling is dat er nog ongeveer 30 millimeter regen valt in de komende 3 tot 4 dagen, schrijft Wetterskip Fryslân. Wetterskip Fryslân verwacht dat de droge bodem veel water opneemt. Het water heeft wel tijd nodig om in de grond te dringen. Dat lukte de eerste dagen, daarna stroomde een deel van het regenwater naar greppels en sloten. Wat de precieze invloed is op de droge bodem weet het Wetterskip in de loop van volgende week.

Woudagemaal

Het Woudagemaal bij Lemmer draait sinds maandag 11 maart. Dagelijks maalt het Woudagemaal drie tot vier centimeter van de Friese boezem. Met de weersverwachtingen voor de komende dagen wordt het Woudagemaal zaterdagmiddag stilgezet, zegt het Wetterskip. Het Hooglandgemaal in Stavoren draait tot begin volgende week.