Fries aardappelbedrijf leent robots uit voor coronatesten

Een van de robots van HZPC  wordt gereed gemaakt voor vertrek naar Deventer. Foto HZPC

Een van de robots van HZPC wordt gereed gemaakt voor vertrek naar Deventer. Foto HZPC

Op verzoek van het Outbreak Management Team leent aardappelhandelshuis HZPC in Joure twee robots uit voor onderzoek naar Covid19. Woensdagmiddag ging de eerste op transport.

Het zijn dure apparaten, de robots van HZPC. Ruim 40.000 euro per stuk, zegt Anouk Piquet, manager operations bij HZPC Research in Metslawier. Normaal zet haar onderzoeks- en innovatieteam ze in om DNA uit aardappelplanten te isoleren. De apparaten kunnen in hoog tempo grote aantallen monsters aan, 16.000 per dag als het moet.

Toen HZPC hoorde over een tekort aan deze testapparatuur, nam het bedrijf contact op met ziekenhuis UMCG in Groningen, vertelt Piquet. Die had op dat moment geen behoefte. Maar een andere partij had die wel, het OMT. Want nu elke Nederlander ouder dan 12 jaar zich met ingang van juni gratis mag laten testen op Covid19, is er extra onderzoekscapaciteit nodig.

De machines van HZPC gaan naar Deventer, naar de Gezondheidsdienst voor Dieren (Royal GD), een van de grootste diergeneeskundige labs ter wereld. Dit lab is inmiddels in gereedheid gebracht om onderzoek naar Covid19 te mogen doen.

De robots krijgen er een iets andere taak dan in Friesland. Ze gaan geen DNA, maar RNA isoleren, een soort afgeleide van DNA. Een ander instrument probeert vervolgens dit RNA te linken aan Covid19.

HZPC leent de twee robots uit voor minimaal zes maanden. De eigen testcapaciteit komt niet in het geding dankzij tijdelijke herinrichting van het laboratorium, verzekert Piquet. ,,We willen zo onze bijdrage leveren in de strijd tegen Covid19. Als enige compensatie is een 24-uursonderhoudscontract overeengekomen voor de twee achtergebleven robots zodat de testcapaciteit binnen HZPC gewaarborgd blijft.’’