Freeze herdenkt het eerste grote festival in de Groene Ster, in 1998

Festival Freeze, 14 en 15 december in Neushoorn te Leeuwarden, kijkt terug op Frozenland. Dat was in 1998 het eerste meerdaagse festival in de Groene Ster.

Menigeen vroeg het zich al af: wat doet Cradle Of Filth eigenlijk op het programma van Freeze? Engelse black metal, maar eerlijk gezegd toch al even over het hoogtepunt heen? Nou, dat had dus te maken met het lijntje in het programma, hoe kort ook, over het festival Frozenland.

Dat speelde zich twintig jaar geleden af in de Groene Ster – tegenwoordig ook in trek als festivalterrein, voor Welcome To The Village, Promised Land en Psy-Fi, maar lang niet onomstreden.

In dit kader spelen naast Cradle Of Filth ook de Frozenland Allstars, een project dat destijds speciaal voor het festival werd opgezet. Dit collectief werd opgetrokken uit leden van verschillende Friese bands, enkele dj’s en Sietse van Daalen, als Da Mouth Of Madness een grote in het hardcore-wereldje, als frontman.

Beeldmateriaal en aandenkens gezocht

De ‘herdenking’ krijgt verder gestalte met beeldmateriaal en wellicht een mini-expositie. Wie nog iets in te brengen heeft, kan zich melden.

Frozenland kende slechts één editie, op 5 en 6 juni 1998. Het werd gehouden van een behoorlijke zak geld van de provincie, wegens de viering van 500 jaar Fryslân.

Verder traden daar onder anderen Run DMC, The Posies, Osdorp Posse en Masters Of Reality op, naast een flink contingent dj’s en andere dance-acts plus een boel regionaal talent.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland