Klein deel Friezen is langer dan half uur onderweg naar coronatestlocatie

Een coronatest. FOTO ANP

Slechts een klein deel van de Friezen moet langer dan een half uur rijden om zich te kunnen laten testen op corona.

Dat blijkt uit een door NRC Handelsblad gemaakte data-analyse. Daarin is gekeken wat overal in Nederland de reisduur is naar de dichtstbijzijnde testlocatie.

GGD Fryslân heeft testlocaties in Drachten, Leeuwarden en Sneek. Voor 28.535 van de 639.270 Friezen, zo’n 4 procent van de totale bevolking, betekent dat een autorit van meer dan een half uur om getest te kunnen worden. Iets meer dan een kwart is binnen tien minuten op de testlocatie. Bijna 40 procent is tussen de tien en twintig minuten onderweg.

Vanuit dorpen achter Dokkum zoals Oosternijkerk en Anjum en in het puntje van de zuidwesthoek rond Stavoren en Molkwerum is het langer dan een half uur rijden. Op de eilanden nemen de huisartsen de tests af, dus daar geen lange reistijden. De kortste ritjes hebben uiteraard inwoners van de drie plaatsen met een teststraat.

Landelijk moeten 800.000 mensen langer dan een half uur in de auto zitten voordat slijm bij hen afgenomen kan worden. Vooral in Groningen en West-Brabant wonen relatief veel mensen ver van een teststraat af. In beide regio’s gaat het om zo’n 140.000 mensen.

Om het coronavirus goed te kunnen bestrijden is het nodig dat mensen zich laagdrempelig kunnen laten testen. Een van de redenen om bij lichte klachten toch geen test af te laten nemen is de reistijd naar de testlocatie.

Nieuws

menu