Fraai zomerweer in aantocht

Het wordt warm. FOTO ANP

De zomer is deze maand tot nog toe in geen velden of wegen te bekennen. De eerste helft van de maand juli is zelfs ronduit koel verlopen, maar er is hoop. Later deze week bereikt warmere lucht ons land en gaat de temperatuur omhoog, met komend weekend zelfs kans op een regionale hittegolf.

Het was afgelopen weekend niet het meest fraaie zomerweer. Bewolking overheerste en er viel zo nu en dan een bui of wat miezerregen. Ook vandaag en morgen ziet het er nog niet veel beter uit.

Dankzij een vaak aanhoudende noordenwind en wolkenvelden kwam de temperatuur de afgelopen twee weken zo’n anderhalve graad te laag uit. ,,Normaal gesproken is de gemiddelde temperatuur in deze periode van het jaar ongeveer 17,7 graden. Nu was het gemiddeld 16,2 graden”, legt meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza uit. De laatste keer dat de eerste helft van juli te koud verliep, was in 2017. ,,Toen bleef de gemiddelde temperatuur steken op 17,4 graden, iets onder normaal”, aldus Janssen.

Regionale hittegolf

Goed nieuws voor de liefhebber van hitte: vanaf woensdag wordt het warmer. ,,Later deze week weet warmere lucht ons land te bereiken. In de huidige verwachtingen komt de temperatuur rond normaal uit, maar er zijn ook genoeg berekeningen die de maand te warm laten eindigen”, stelt Janssen.

Woensdagmiddag wordt het volgens  Weerplaza  20 graden in het noorden en 25 graden in het zuidoosten. Er zijn nog steeds wolkenvelden, maar de zon laat zich wel vaker zien.

Donderdag en vrijdag waait de wind uit zuidwestelijke richting en wordt er nog wat warmere lucht aangevoerd. De maxima liggen tussen 23 en 26 graden en wolkenvelden worden afgewisseld met zonnige momenten. Geen zonovergoten weer dus en de lucht wordt ook licht onstabiel. Met name in het binnenland kan er lokaal een bui(-tje) vallen.

Janssen: ,,Volgens de meeste recente berekeningen van het Europese weermodel lopen de temperaturen komend weekend alweer op naar tropische waarden. Sterker nog, het model berekent een regionale hittegolf voor het zuidoosten! Of dit model ook daadwerkelijk gelijk krijgt, zal in de komende dagen duidelijk worden.”

Nieuws

menu