Foto bewijst: loslopende honden ‘grut probleem’

FOTO STAATSBOSBEHEER

Een signaal ,,dat dit dus net kin’’. Die functie heeft de foto van een opgejaagd, dood schaap die boswachter Roel Vriesema maandochtend deelde op de sociale media.

De man van Staatsbosbeheer postte een beeld van een dood heideschaap , verstrikt geraakt in de omheining van natuurgebied het Wijnjeterper Schar. Het dier is hoogstwaarschijnlijk opgejaagd door een loslopende hond.

De beheersorganisatie probeert baasjes al jaren aan het verstand te peuteren dat zij hun viervoeters in natuurgebieden aangelijnd moeten houden, maar volgens Vriesema gaat het met die bewustmakingscampagne ,,slecht’’.

,,Der is ien grut probleem: losrinnenende hûnen. Der wurdt wolris bekeurd, der wurdt wolris warskôge, mar sjochst it noch oeral. Yn it Wijnjeterper Schar, de Duurswouderheide, de Bakkeveense Duinen.’’

Zeker in deze periode van het jaar is dat kwalijk, stelt Vriesema, omdat reeën jongen krijgen en loslopende honden de moeder van het kalf kunnen scheiden.

Dat hondeigenaren hun huisdier de vrije loop laten in de natuur komt deels doordat zij niet op de hoogte zijn van de mogelijke gevolgen, denkt Vriesema. ,,En guon minsken sizze ek wol sorry at wy se der op wize.’’ Anderen slaan die waarschuwingen in de wind. ,,Minsken sjogge it as in soarte fan rjocht dat harren hûn los rinne mei.’’

Het schaap van de foto ging afgelopen weekeinde dood. Collega’s van Vriesema troffen het aan. Van de vermoedelijke verantwoordelijken ontbrak ieder spoor.

Nieuws

menu