Forum voor Democratie Fryslân houdt radiostilte over interne machtsstrijd binnen de partij

Brandbrief: Baudet viel 'ziek hard' uit tegen Eerdmans ANP

De zeskoppige Statenfractie van Forum voor Democratie in de Provinciale Staten van Fryslân houdt de kaken stijf op elkaar over de interne machtsstrijd binnen de partij.

Binnen de fractie willen ze niet op basis van emotie reageren, maar de tijd nemen om tot een afgewogen beslissing te komen. Eenheid van de fractie staat centraal, stelt men binnen de partij.

Forum voor Democratie handelde ‘net adekwaat’

Fractieleider Maarten Goudzwaard stelde afgelopen maandag dat Thierry Baudet en het bestuur van de jongerenafdeling van de partij ,,net adekwaat” handelden in de interne ruzie die ontstond nadat extreemrechtse uitingen van leden van de jongerenafdeling voor de tweede keer naar buiten werd gebracht. Goudzwaard stelde toen dat de jongerenafdeling gesaneerd moest worden.

Hij koos via een tweet de kant van partijprominent Annabel Nanninga. Zij is senator, lid van Provinciale Staten van Noord-Holland en raadslid in Amsterdam. Nanninga kondigde donderdag aan uit de partij te stappen. Ook Joost Eerdmans (oud-LPF’er) verlaat de partij. Hij was verkiesbaar voor de Tweede Kamer.

Eerdmans onderhield binnen Forum voor Democratie de contacten met de provinciale afdelingen van de partij, zo ook met de Friese Statenfractie.

Tweede partij in Provinciale Staten

Met zes zetels in de Provinciale Staten is Forum voor Democratie de tweede partij in de Steateseal. De partij haalde bij de provinciale verkiezingen in 2019 40.000 stemmen. De partij werd de grootste in Harlingen, Weststellingwerf en Ooststellingwerf. Forum voor Democratie zit in de oppositie.

Afsplitsingen in andere provincies

Eerder op de avond meldde Omroep Flevoland dat vijf van de zes Statenleden in Flevoland Forum voor Democratie de rug toekeren. Ook in Overijssel hebben Statenleden geen vertrouwen meer in Thierry Baudet en de partij. Vier van de vijf splitsen zich af.

Nieuws

menu