Forse daling aantal vuurwerkgewonden gaat aan Friesland voorbij

Minder vuurwerkslachtoffers naar ziekenhuis, maar in Friesland niet. ANP

Waar Friese ziekenhuizen nauwelijks minder vuurwerkgewonden zagen binnenkomen, was het bij ziekenhuizen elders in Nederland rond de jaarwisseling wel veel rustiger.

Uit een rapport van kenniscentrum VeiligheidNL blijkt dat het aantal vuurwerkgewonden met 70 procent is afgenomen, in vergelijking met een jaar eerder. Landelijk zagen ziekenhuizen 108 gewonden binnenkomen, terwijl dat in 2019-’20 nog 385 waren.

Op nieuwjaarsdag lieten Friese ziekenhuizen al weten dat ze het nauwelijks rustiger hadden gehad, ondanks het vuurwerkverbod. Elders in Nederland is het beeld dus anders.

Vuurwerkgewonden

In totaal kwamen in de ziekenhuizen in Leeuwarden, Drachten, Sneek en Heerenveen kwamen zes vuurwerkgewonden binnen. Dat was nog wel één minder dan de zeven van vorig jaar. Net als in 2019-’20 waren drie van de gewonden in Friesland jonger dan vijftien jaar.

Friesland hoort hiermee bij de drie van in totaal 25 regio’s waar het aantal gewonden nauwelijks terugliep. In andere regio’s was de daling wel fors, bijvoorbeeld in Haaglanden (50 naar 7) en Twente (24 naar 4). Ook in Groningen en Drenthe liep het aantal gewonden flink terug.

De Veiligheidsregio Fryslân kwam maandagmiddag niet met een antwoord op de vraag naar mogelijke verklaringen voor dit verschil. Overigens liep het aantal Friese gewonden in eerdere jaren al wel flink terug. Zo waren dat bij de jaarwisseling van 2016-’17 nog 22.

De meeste vuurwerkgewonden waren jongens of mannen, landelijk 88 procent van alle spoedeisendehulpbezoekers.

Ook het aantal mensen dat met ernstige brandwonden is opgenomen in een van de drie brandwondencentra, liep landelijk terug. Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk liet maandag weten dat het aantal nieuwe patiënten was teruggelopen van negentien in 2019-’20 naar tien dit jaar.

Algeheel vuurwerkverbod

,,Wij pleiten voor een voortzetting van een algeheel vuurwerkverbod. Dit jaar heeft laten zien dat het aantal vuurwerkslachtoffers met ernstige brandwonden door het verbod enorm is afgenomen”, zegt Rob Baardse, de directeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting.

De meeste gewonden bij de brandwondencentra hadden verwondingen aan hun gezicht of handen, veroorzaakt door cobra’s, nitraten, vuurpijlen en vuurtollen.

Nieuws

menu