In een jaar tijd is het aantal WW-uitkeringen in Friesland fors gedaald, maar in december was er een toename

Foto: ANP

Ondanks een lichte stijging in december, ligt het aantal WW-uitkeringen in Friesland stukken lager dan een jaar geleden.

Uitkeringsinstantie UWV concludeert dat de coronacrisis vooral tijdens de eerste golf veel invloed had op de arbeidsmarkt. Dat was in 2020 ook terug te zien het aantal uitkeringen dat behoorlijk steeg. In Friesland was de toename wel kleiner dan landelijk, doordat er in onze provincie relatief veel banen in de zorg zijn en juist daar was veel vraag naar.

Vanaf januari 2021 daalde de werkloosheid iedere maand tot een punt dat er minder uitkeringen werden verstrekt dan voor de coronacrisis. Dat had vooral te maken met steunpakketten van de overheid, die ontslagen voorkwamen. In december (7483 uitkeringen) was het aantal WW-uitkeringen een derde lager dan een jaar eerder.

De afgelopen maand kwamen wel honderden Friezen thuis te zitten en was er voor het eerst in tijden een stijging te zien. Volgens het UWV is dit gebruikelijk, omdat de werkgelegenheid in bepaalde seizoengevoelige sectoren dan afneemt. In de bouw steeg het aantal uitkeringen van 122 naar 221 en ook in de uitzendbranche en landbouw was een toename zichtbaar.

Nieuws

menu