Forse afname coronabesmettingen in Friesland; toename in verpleeghuizen punt van zorg

FOTO LC

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Friesland is de afgelopen week verder gedaald. Er is sprake van een forse afname ten opzichte van vorige week.

In de voorbije zeven dagen testten 561 inwoners van Friesland positief. Dat is een derde minder dan de voorgaande week. Het is de vierde week op rij dat het aantal vastgestelde besmettingen daalt in Friesland, maar dat ging tijdens de tweede golf nog niet eerder met zo’n groot aantal.

De daling gaat vergeleken met het landelijke beeld in een hoger tempo. Het aantal dagelijks vastgestelde besmettingen blijft wel al meer dan een week op hetzelfde niveau. Na een forse daling van 3 op 4 november schommelt dat aantal registraties bij het RIVM tussen 73 en 92 per dag.

Minder 70plussers besmet, nog wel toename in verpleeghuizen

GGD Fryslân meldt dat ook het aandeel positief geteste 70plussers weer daalt. Ongeveer 55 van de vastgestelde besmettingen kwam vorige week uit die leeftijdscategorie. In de verpleeg- of verzorgingshuis dalen de besmettingen in tegenstelling tot de thuiszorg nog niet. Afgelopen week raakten er 36 bewoners besmet. Een punt van zorg, vindt de GGD. Mogelijk komt dit doordat deze gemeenten vrij veel verpleeg- en verzorgingshuizen kennen.

Relatief veel positieve gevallen in Súdwest-Fryslân en Zuidoosthoek

Er zijn vorige week ongeveer even veel mensen bij de Friese GGD getest als de voorgaande week. Naar verhouding testten in Friesland nog altijd in de gemeente Súdwest-Fryslân de meeste inwoners positief, blijkt uit de cijfers van de laatste drie dagen. Daarna volgen de gemeenten in de Zuidoosthoek: Weststellingwerf, Ooststellingwerf en Heerenveen. De meest recente rioolwatermetingen geven een enorme hoeveelheid coronavirusdeeltjes in de zuivering van Oosterwolde. Dit is een indicatie voor een mogelijke uitbraak.

GGD Fryslân meldt de volgende weekcijfers per gemeente, met tussen haakjes het aantal van vorige week: Súdwest-Fryslân 133 (212), Leeuwarden 73 (129), Heerenveen 58 (68), Smallingerland 48 (52), Noardeast-Fryslân 45 (42), De Fryske Marren 38 (79), Ooststellingwerf 36 (25), Weststellingwerf 29 (45), Waadhoeke 22 (49), Tytsjerksteradiel 20 (33), Dantumadiel 20 (19), Opsterland 18 (16), Achtkarspelen 16 (31), Harlingen 4 (20), Vlieland 1 (1), Ameland 0 (9), Terschelling 0 (6) en Schiermonnikoog 0 (1).

Minder covid-patiënten in ziekenhuis

In de Friese ziekenhuizen loopt de bezetting van bedden met covid-19-patiënten geleidelijk terug. Bij het laatst gedeelde meetmoment lagen er 54 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie 19 op de intensive care. Een week eerder waren dat er 69, van wie 21 op de ic. Nog altijd het merendeel van de covid-patiënten in het Noorden komt uit andere regio’s, zoals Rotterdam. Dit geldt momenteel voor bijna 60 procent van die patiënten.

Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.

Nieuws

menu