Flinke stijging van aantal coronabesmettingen verhoogt druk op de ziekenhuizen in Friesland, Groningen en Drenthe

Foto: ANP

De explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen in Noord-Nederland leidt tot extra druk in de ziekenhuizen. Dat meldt het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ).

Eerst raakte vrijwel alleen de groep 20 tot 30-jarigen besmet, maar nu neemt het aantal besmettingen in andere leeftijdsgroepen ook toe, ziet het ROAZ. En ook het aantal opnames van coronapatiënten stijgt, wat in veel ziekenhuizen voor veel extra werkdruk zorgt.

Door uitval van zorgmedewerkers in combinatie met de vakantieperiode wordt het steeds lastiger de dienstroosters goed te vullen, wat weer druk creëert op de beschikbare zorg- en beddencapaciteit. Vooralsnog zijn er voldoende beschikbare ziekenhuisbedden, concludeert het ROAZ, maar met het oog op het toerisme wordt die beddencapaciteit wel goed in de gaten gehouden.

De werkdruk is in alle zorgdomeinen hoog, ook bij de spoedeisende huisartsenzorg. Om die specifieke tak te ontlasten doet het ROAZ een dringend beroep op de inwoners om alleen in het geval van spoed naar de Dokterswacht te bellen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus