Flink minder coronapatiënten op ic's in Friesland

De hoofdingang van Medisch Centrum Leeuwarden. FOTO JACOB VAN ESSEN/HOGE NOORDEN

Op de intensive care van de vier Friese ziekenhuizen liggen dinsdagochtend 17 covid-patiënten. Dat zijn er veel minder dan de 25 die er vrijdag werden behandeld. Op de verpleegafdeling zijn wel beduidend meer coronapatiënten: 43, waar dat vrijdag nog 31 waren.

Dat blijkt uit de nieuwste update van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland. Dat deelt twee keer per week de bezetting van de noordelijke ziekenhuizen met coronapatiënten.

In de negen noordelijke ziekenhuizen liggen nog 48 covid-patiënten op de ic. Van hen komen dertig uit het Noorden, vrijdag waren dat nog 39 noorderlingen. In 2021 lagen er niet eerder zo weinig noorderlingen met Covid-19 op de ic.

Toch liggen er meer coronapatiënten in de ziekenhuizen dan vrijdag. Op de gewone afdeling is het met 98 patiënten ineens een stuk drukker: 90 van hen komen uit het Noorden, vrijdag waren dat nog 64.

Het AZNN benadrukt dat de cijfers ‘bijzonder dynamisch’ zijn en per uur kunnen veranderen. Voor de ic gaat dat minder op. De gemiddelde ligduur op de intensive care is voor een coronapatiënt zo’n zeventien dagen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus