In memoriam | Anneke Bleeker, de flamboyante vlinder die bij de Elfstedentocht van 1963 de iconische finishfoto van Reinier Paping maakte

Kunstzinnig, charmant, chaotisch, ‘altyd op ‘e kletter’ en tot het allerlaatst geïnteresseerd in anderen. Een flamboyante persoonlijkheid en ‘kreaze’ vrouw om te zien, dat was fotografe en schilderes Anneke Bleeker. Kort voor de kerst overleed ze na een ziekbed. Ze werd 79 jaar.

Anneke Bleeker (1942-2021) toonde in december 2018 op de Grote Wielen de legendarische finishfoto, die ze daar op 18 januari 1963 maakte van Elfstedentochtwinnaar Reinier Paping en de camera van toen.

Anneke Bleeker (1942-2021) toonde in december 2018 op de Grote Wielen de legendarische finishfoto, die ze daar op 18 januari 1963 maakte van Elfstedentochtwinnaar Reinier Paping en de camera van toen. Foto: Henk Jan Dijks

De ironie wil dat ze twee dagen na de man stierf door wie ze al jong enige bekendheid had verkregen: Reinier Paping. Anneke was 20 toen ze op 18 januari 1963 een iconische finishfoto van de Elfstedenlegende maakte. Het beeld van de met sneeuw bedekte winnaar van de monstertocht, met op de achtergrond de man met de bezem, werd uitgeroepen tot een van de vijftien beste sportfoto’s van de vorige eeuw.

Nieuws

menu