Felle regenbuien zorgen voor ondergelopen straten en wateroverlast in Friesland

Zaterdagochtend trok een onweersstoring over ons land en die veroorzaakte vooral in het noordwesten van onze provincie en in de regio Drachten plaatselijk zeer zware regenval. Doordat de buien langzaam trokken waren de verschillen over korte afstand soms groot.

In de omgeving van Franeker kwam Herbaijum op 43 en Hitzum op 54 millimeter. Nog extremer was het bij Drachten. In Oudega (Sm) viel 33 millimeter in een half uur en Drachten-west meldde in totaal zelfs 71 millimeter. Dat is een nieuw Fries record voor de eerste tien dagen van juni. Het oude record was 67 mm in Wytgaard vijf jaar geleden. Voor de hele junimaand blijft het record staan op 101 mm, gevallen in Grou, op 29 juni 1997.

Al vroeg op zaterdagochtend waren er stevige plensbuien waarneembaar in Friesland. Dikke regendruppen kletterden massaal naar beneden. De tuin sproeien hoefde zaterdag even niet.

De buien zorgden op sommige plekken voor ondergelopen straten en wegen. Zo ook op bedrijventerrein de Hemrik in Leeuwarden. Op de Uranusweg kon het water niet wegkomen door de overvloedige regenval en daar hadden auto’s en een enkele scooter behoorlijk last van. Ook een deel van het Vliet was ondergelopen.

In Drachten is onder meer een garage vol water komen te staan. Dit gebeurde aan het Grasland. De brandweer is ter plekke om het water weg te pompen.

Er werd gewaarschuwd voor enkele onweersbuien met plaatselijk mogelijk veel neerslag in korte tijd. Later zaterdagochtend neemt de buienactiviteit af.

De brandweer had het vrijdag op diverse plaatsen in Noord-Brabant druk met ondergelopen kelders, tunnels en straten als gevolg van zware stortbuien. Het KNMI had eerder op de dag al gewaarschuwd voor gevaarlijk weer in het zuiden wegens onweersbuien met lokaal veel regen en/of hagel. Ook in Limburg en Zeeland viel veel regen.

Nieuws

Meest gelezen