Feiten en fabels over griep: wat is het en hoe gevaarlijk is deze ziekte?

Feiten en fabels over de griep. ANP

Hoesten, sniffen, rillen. Nederland en dus ook Groningen en Drenthe zuchten onder een griepepidemie. Is griep gevaarlijk of gaat het vanzelf weer over? Infectiologen van de Treant ziekenhuizen zetten feiten en fabels op een rij.

Feit: Griep noemen we ook wel influenza

Griep, ook wel influenza genoemd, is een besmettelijke ziekte. Influenza komt van het Italiaanse influenza di freddo, ‘de invloed van de kou.

Fabel: ‘s Winters krijg je sneller griep

Mensen krijgen griep door het influenzavirus. Het virus dat in de luchtwegen (mond, neus, keel, luchtpijp, longen) zit, zorgt voor ontsteking van het slijmvlies. Griep krijg je vaker in de winter, omdat het virus zich dan makkelijker kan verspreiden. Het is dus niet de kou zelf waar je ziek van wordt.

Fabel: Er is maar één soort virus waarvan je griep krijgt

Er zijn veel verschillende soorten virussen die griep kunnen veroorzaken. Er zijn twee soorten Influenzavirussen die griep bij mensen veroorzaken. Dit zijn Influenza A en B. Deze soorten zijn weer onder te verdelen in andere soorten. Deze soorten krijgen letters en nummers. Zo staat H1N1 bijvoorbeeld voor de Mexicaanse griep.

Feit: Corona is geen griep

Griep en corona kunnen allebei ontsteking van de luchtwegen geven, maar het zijn twee verschillende ziektes. Griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus. Corona wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. Zowel de griep als corona kunnen verkoudheidsklachten geven. Bij corona verlies je vaker je smaak en geur. Het kan lang duren voordat je je smaak en geur weer terug hebt, Bij de griep komt het niet vaak voor dat je je smaak en geur verliest. Als dit wel gebeurt, duurt het maar heel kort.

Feit: Je kunt vaker griep krijgen

Je kunt vaker dan één keer griep krijgen. Als je gezond bent, krijg je hetzelfde virussoort vaak niet nog een keer. Wel is het zo dat virussen kunnen veranderen. Als een virus heel erg verandert, kun je dus nog een keer ziek worden van het griepvirus.

Feit: Je kunt doodgaan aan griep

Vooral mensen van 60 jaar en ouder en mensen met verschillende aandoeningen ,zoals diabetes, een hart-, long – of nierziekte of een verminderde weerstand, kunnen ernstig ziek worden. Soms kunnen ze er zelfs aan overlijden.

Fabel: Antibiotica helpt tegen griep

Antibiotica doden alleen bacteriën. Aangezien griep veroorzaakt wordt door een virus, helpt antibiotica niet. In de meeste gevallen is het advies om rust te nemen en genoeg water te drinken. Tegen de pijn en de koorts helpt paracetamol.’

Feit: De griepprik is de beste bescherming

De jaarlijkse griepprik beschermt tegen de virussoorten die in het vaccin zitten. Omdat er ieder jaar weer andere virussoorten zijn, heb je elk jaar een nieuwe griepprik nodig. Wie na de prik toch griep krijgt, heeft er vaak minder last van.

Fabel: Buikgriep is ook een soort griep

Buikgriep is niet hetzelfde als griep. Buikgriep is een verzamelnaam voor verschillende maag- en darmontstekingen. Het kan door virussen en bacteriën worden veroorzaakt. Buikgriep zorgt voor een ontsteking van het maag-darmkanaal. De gewone griep kan zorgen voor een ontsteking van de luchtwegen maar ook op andere plaatsen in het lichaam.

Advies: houdt afstand

De infectiologen adviseren om voorzichtig te zijn en afstand te houden van anderen als je klachten hebt.

Nieuws

menu