Dit is het goede nieuws van deze week: feest in Grou, kroonprins wordt koning en Leeuwarder boot bij Pride

Na vier keer de finale verloren te hebben, won Tjisse Steenstra samen met Renze Hiemstra en Hans Wassenaar de 169ste PC en kreeg bovendien de koningsbal omgehangen. FOTO DIJKS MEDIA

Iedere vrijdag doen we een greep uit het goede nieuws dat afgelopen week in de Leeuwarder Courant en op LC.nl verscheen. Hartverwarmende, grappige of optimistische verhalen waarmee we je met een glimlach de dag insturen.

Feestgangers

Tradities domineerden de afgelopen week het positieve nieuws. Het SKS Skûtsjesilen bijvoorbeeld ging in het weekend feestelijk van start in Grou. Zaterdag, na de eerste wedstrijd van het seizoen stroomde het dorp vol met feestgangers. In 2019, toen de laatste SKS-competitie werd gehouden, verliep het openingsweekend hier en daar onrustig.

Dit keer hoefden beveiligers en politieagenten amper in te grijpen. Een beveiliger op een strategische post bij het water vertelde verslaggeefster Jantien de Boer dat het publiek blij was met zijn aanwezigheid. ,,We krijgen alleen maar mooie reacties. Ze zijn blij met onze service.’’

Garnalenvissers

Dankzij een traditionele manier van vissen deden Wieringer garnalenvissers maandag een bijzonder vangst in een vaargeul ten zuidoosten van Texel: een zeventiende-eeuws beeld van een krijgerskop dat ooit de reling van een groot schip sierde. Sinds een jaar is pulsvissen verboden. Daarbij werd gevist met behulp van kleine stoomstootjes en werd de bodem niet geraakt. De vissers schakelden weer over op het traditionele boomkorvissen waarbij de hele bodem wordt omgeploegd. Zo stuitten ze ook op het gave eikenhoutenbeeld dat al die tijd in het zand was bewaard.

Canal Parade

Het liefst had Andries Seefat, van de stichting Promo Gay Leeuwarden (PGL), komende zaterdag meegevaren tijdens de Canal Parade van Amsterdam Pride, vertelde hij dinsdag in de LC , maar de reddingssloep hoorde niet bij de tachtig geselecteerde schepen. Wel wist Seefat met de boot een mooie plek in de Prinsengracht te bemachtigen. In 2008 en 2019 had de Leeuwarder nog wel meegevaren. Omdat de boot al geregeld was kwam de stichting op het idee om dan maar langs de kant te gaan liggen. Er varen 35 mensen mee op de boot die een eigen thema heeft: Fryske Vikingen. „De measten hawwe wat mei Fryslân, se komme der wei mar wenje no ergens oars.”

Koningsbal

Tjisse Steenstra uit Bitgummole - een van de grootste positivo’s op de Friese kaatsvelden - kon woensdag zijn geluk niet op op It Sjûkelân in Franeker. Na vier keer de finale verloren te hebben, won hij samen met Renze Hiemstra en Hans Wassenaar de 169ste PC en kreeg bovendien de koningsbal omgehangen door PC-voorzitter Ids Hellinga. ,,No fielt it keatsen pas kompleet’’, zei Steenstra, ,,ik ha de grutte priis no einliks te pakken.’’

Oud en jong

In de oude serviceflat Aldlânstate in Leeuwarden zijn de oudere bewoners inmiddels flink in de minderheid. Twintig ouderen wonen samen met ongeveer honderdnegentig jongeren. Samenwonen met jongeren bevalt Wybren Posthuma (82) en zijn vrouw Daisy (86) prima. Ze wonen nu zes jaar in Aldlânstate. In het begin met alleen maar ouderen, nu met een hele groep jongeren. Hij is voorzitter van de bewonersvereniging. ,,Ik was bij het besluit om hier jongeren te laten wonen”, vertelt Posthuma. ,,In de vereniging was daar wat gekakel over, maar ik dacht: waarom niet?”

Nieuws

menu