Eerste ronde Hengstenkeuring: twee favorieten liggen al uit het kampioenschap

Jehannes 484 gaat door naar het Algemeen Kampioenschap, de finale van de Hengstenkeuring. Foto: Leanjo de Koster

De Hengstenkeuring in Harich is nog maar pas losgebarsten en twee favorieten liggen al uit het kampioenschap. De hengsten Nane (Wimer) en Markus (Maurits) moesten het veld ruimen in de eerste rubriek.

Regerend reservekampioen Jehannes 484 (Tsjalle) werd door de jury op kop gezet, gevolgd door viervoudig kampioen en winnaar van vorig jaar Jurre 495 (Maurits). Beide hengsten stomen door naar de Kampioenskeuring eind van de dag.

De eerste rubriek met stamboekhengsten tot twaalf jaar, telde maar liefst vier kanshebbers op de titel. Grote jongens met geweldige prestaties die zich stuk voor stuk van hun beste kant lieten zien aan de hengstenjury.

Superbespiering

Juryvoorzitter Sabien Zwaga legde, nadat de paarden op tal waren gezet, uit waarom alleen Jehannes en Jurre door mogen naar de strijd om de titel. De ,,superbespiering” van Jehannes viel op net als zijn jeugdige uitstraling en vlijtige stap. Zwaga noemde Jurre ,,de geweldenaar in draf die opnieuw liet zien wat hij waard is.”

Bloedmooi hoofdje

Markus -van Hendrik Eppinga, dekstation Gaasterland in Oudemirdum- moest vorig jaar verstek laten gaan en maakte zeker indruk met zijn ,,bloedmooie hoofdje”, zei Zwaga. En Nane -van Germ Aise Bouma van Henswoude in Aldeboarn-, is een ,,sympathieke hengst”. Maar beide kwamen net wat minder uit de verf dan Jehannes en Jurre en zien daardoor de kampioenskeuring aan hun neus voorbij gaan.

De LC brengt de hele dag verslag uit van de Hengstenkeuring. Het evenement vindt zonder publiek plaats en is digitaal te volgen via een livestream op de KFPS-site en bij Omrop Fryslân. Alle verhalen rondom de keuring zijn hier terug te lezen.

Nieuws

menu