Farmers Defence Force: er komen zeker nieuwe acties in het Noorden, maar niet zonder waarschuwing vooraf

FDF-voorvrouw Sieta van Keimpema. Foto Jacob van Essen

Noord-Nederland kan zich opnieuw opmaken voor acties van protesterende boeren. Maar niet voor 21 juli en ook niet zonder waarschuwing vooraf.

Dit zegt Sieta van Keimpema, bestuurder en woordvoerder van Farmers Defence Force (FDF). De organisatie heeft lokale groepen opgeroepen niet opnieuw met wilde acties te komen, zoals eerder deze maand met de blokkades van distributiecentra van supermarkten en de afvalfabriek in het Drentse Wijster, maar de acties eerst aan te kondigen bij FDF. Deze onaangekondigde acties zorgden ervoor dat de Veiligheidsregio’s in het Noorden een verbod afkondigden op acties met trekkers op de openbare weg.

Aanspreekpunt

,,Als collega’s een actie willen houden, moeten ze dat bij ons kwijt. Dan leggen wij contact met de autoriteiten om de actie aan te melden, zodat alles in goede banen geleid kan worden”, zegt Van Keimpema. ,,Politie en gemeenten hebben aangegeven een aanspreekpunt te missen bij de wilde acties. Daar willen we voor zorgen.” Demonstraties die in het verleden door FDF zelf zijn georganiseerd, zijn volgens Van Keimpema ,,altijd keurig aangemeld”.

FDF zint opnieuw op acties, nu andermaal is gebleken dat landbouwminister Carola Schouten niet van plan is het plan voor minder eiwit in veevoer van tafel te vegen, zoals de actieboeren eisen. Wel werd vorige week duidelijk dat ze het alternatieve plan van een deel van de sector (waaronder LTO) alsnog laat doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). FDF heeft al aangegeven hier geen vertrouwen in te hebben.

Adempauze

De komende dagen staan er nog geen acties gepland, zegt Van Keimpema, omdat veel boeren vanwege het mooie weer dat er aankomt willen gaan kuilen. ,,Ook heeft de politie aangegeven toe te zijn aan een adempauze. Daar zijn wij het mee eens”, zegt Van Keimpema. Op 20 juli loopt het laatste regionale trekkerverbod af. Dat is volgens de FDF-voorvrouw een andere reden dat er wat haar betreft vanaf de 21ste pas weer met trekkers gedemonstreerd zal worden.

Het hele land ,,en zeker ook het Noorden” kan volgens FDF te maken krijgen met de gevolgen van de acties, maar het is volgens Van Keimpema wel de bedoeling dat ze ruim genoeg van tevoren worden aangekondigd, zodat autoriteiten en inwoners er op kunnen anticiperen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland