Fancoachproject van SC Heerenveen hangt toch nog aan de beademing

Het fancoachproject van voetbalclub SC Heerenveen is toch niet helemaal ten dode opgeschreven. Er zijn nog kansen.

Het stadion van SC Heerenveen.

Het stadion van SC Heerenveen. Foto: FPh/Mustafa Gumussu

Eind oktober maakte Nieuw Noord bekend te stoppen met het fancoachproject. Dat deed de supportersvereniging in reactie op de stadionverboden die even daarvoor werden opgelegd, na incidenten rond het duel met VVV in Venlo.

Het project is een samenwerking tussen voetbalclub, gemeente, politie en Nieuw Noord. De bedoeling is dat fans die de fout ingaan hierop worden aangesproken en begeleiding krijgen. Beoogd doel is de supporters een tweede kans te geven, verharding binnen de achterban tegen te gaan en (onnodige) stadionverboden te voorkomen.

Intern project van de club

Na het besluit van Nieuw Noord stelde de PvdA in de Heerenveense gemeenteraad hierover vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Die laten nu weten dat het om een intern project gaat van SC Heerenveen. Initiatieven voor een eventuele doorstart liggen bij de voetbalclub.

De club laat desgevraagd weten dat er volgende week een gesprek plaatsvindt. Het project is nog niet verloren, meldt algemeen directeur Cees Roozemond van SC Heerenveen via een woordvoerder. ,,Wij willen het project graag voortzetten en kijken naar een doorstart.’’ Ook zoekt de club een nieuwe supporterscoördinator.

Kou niet meteen uit de lucht

Bart Jan Kuiper, voorzitter van Nieuw Noord, bevestigt dat er een gesprek aankomt. ,,Of dat volgende week is, is nog even de vraag.’’ Na één gesprek zal de kou echter niet meteen uit de lucht zijn, verwacht hij.

,,Er moet wel echt iets veranderen willen wij verdergaan met de fancoaches. Momenteel wordt een grote groep supporters continu in de gaten gehouden. Dat gaat best ver, met politie-informanten en telefoontaps, ook buiten wedstrijddagen om. Er vindt profilering plaats. Daar willen wij meer over weten. Het vertrouwen in politie en gemeente is weg, nog steeds.’’

,,Wij hebben best wel successen behaald met de coaches’’, gaat Kuiper verder. ,,Preventief. Zo wisten wij bij veel jongeren te voorkomen dat zij in een strafrechtelijk proces terechtkwamen.’’

Lees ook | Teleurgesteld Nieuw Noord stopt met fancoachproject na stadionverboden

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland