Familie Tjeerd van Seggeren wil dat weduwe levenslang krijgt

Onderzoek op de plaats delict. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De weduwe van de vermoorde Tjeerd van Seggeren stond maandag nogmaals voor de rechter. De rechtbank veroordeelde haar in juli 2019 tot twintig jaar cel voor de moord op haar man Van Seggeren. De familie van haar man wil dat ze veel langer de gevangenis ingaat.

De nabestaanden van Tjeerd van Seggeren vinden levenslang rechtvaardig, gezien de ernst van de feiten. De twintig jaar, waartoe de rechtbank de 36-jarige vrouw veroordeelde, vinden ze te laag. Dan zou ze na dertien jaar alweer vrijkomen, haalde hun advocaat, mr De Jager aan.

De moeder van Tjeerd van Seggeren, Heleen van Seggeren, maakte gebruik van het spreekrecht. Haar man Dirk zat naast haar, ze hadden een foto van hun zoon Tjeerd mee.

Ze dromen nog elke nacht van de moord, sprak Van Seggeren. Over de kapotgeslagen oogkassen. ,,Waarom moest zijn oogkas verbrijzeld worden? Om niks meer te kunnen zien? Waarom moesten zijn kaak, gehemelte en strottenhoofd verbrijzeld worden? Omdat hij niet mocht schreeuwen? Of is toch eerst zijn schedel ingeslagen? Waarom mogen wij dit niet weten?’’ De familie wil de waarheid horen. En is ervan overtuigd dat de weduwe die kan vertellen.

‘Ik ben geen boef’

Het levenloze lichaam van Van Seggeren werd op 9 juli 2017 gevonden in een weiland aan de Bûterwei in De Westereen. De weduwe heeft de moord steeds ontkend en tekende hoger beroep aan. Ook bij het Gerechtshof houdt de weduwe van de in 2017 vermoorde Tjeerd van Seggeren uit Kollumerzwaag vol dat ze haar man niet heeft vermoord. ,,Ik ben geen boef, maar een gewone burger die al drie jaar vast zit.’’

De 36-jarige vrouw reageerde emotioneel op vragen van de rechters. Zo had ze het gevoel dat ze op elk woord werd gepakt. Ook gaf ze aan niemand meer te vertrouwen. Zelfs haar moeder niet. ,,Ik voel me genaaid door mijn eigen familie.’’ Ze brak met haar moeder nadat die was opgepakt voordat haar zitting was begonnen.

Lees ook | Van de fatale 9 juli 2017 tot het hoger beroep: een terugblik op de zaak Van Seggeren

Mishandeling

Van Seggeren en zijn vrouw hadden vaak ruzie. De ruzies liepen soms dusdanig op dat de familie een melding deed bij Veilig Thuis.

Maar de bewering dat Tjeerd van Seggeren zijn vrouw mishandelde, moet de wereld uit, volgens zijn ouders. De aanklacht tegen hem is wegens gebrek aan bewijs geseponeerd. Een door de weduwe genoemde getuige bleek van niets te weten.

Hij was het juist die werd mishandeld. Zijn vrouw zou hem hebben geschopt en geslagen. Zo werd er een wond van 10 cm geconstateerd op zijn been. Vanwege de kinderen wilde hij echter geen aangifte doen.


Er staan drie dagen voor de rechtszaak. Lees meer over de eerste dag in ons liveblog. Morgen wordt de zaak vervolgd, dat is weer te volgen in een liveblog op lc.nl.

Nieuws

menu