Faillissement uitgesproken over scheepswerf Barkmeijer in Stroobos

Scheepswerf Barkmeijer in Stroobos is vandaag failliet verklaard. Het personeel is rond het middaguur ingelicht over de problemen.

Bij het in 1850 opgerichte bedrijf werken circa 110 mensen. Dat Barkmeijer het zwaar heeft, is al jaren bekend. ,,Maar dat nu het faillissement is uitgesproken, dat komt voor ons toch als een verrassing’’, zegt CNV-bestuurder Sijtze de Bruine. Dertig uitzendkrachten mochten na de onheilsboodschap van de directie meteen naar huis.

,,Het personeel is er helemaal kapot van’’, zegt De Bruine. ,,Ze zijn vanmiddag wel weer aan het werk gegaan, maar die mannen staan meer te praten, dan dat ze aan het werk zijn. Die hebben natuurlijk helemaal geen zin om aan een schip te staan werken.’’

Nettoverlies 3,7 miljoen

Vorig jaar boekte Barkmeijer een nettoverlies van 3,7 miljoen euro. Een jaar eerder stond de werf voor 1,8 miljoen euro in het rood. De rechtbank in Groningen heeft Marco Kalmijn aangewezen als curator. ,,Het is een eigen aanvraag geweest’’, vertelt de advocaat. Directe aanleiding was het dichtdraaien van de kredietkraan door de Rabobank. ,,Zoals ik het hier lees hebben die er nog wel van alles aangedaan om de problemen op te lossen’’, zegt Kalmijn.

De neergang van branchegenoot Peters in Kampen in april 2014 heeft Barkmeijer uiteindelijk toch meegetrokken. Uit de erfenis van Peters kregen de Friese scheepsbouwers de klus om de Joint Runner I af te bouwen, een 130 meter lange pijpenlegger. Het half afgebouwde zeeschip ligt al sinds 2016 in de haven van Harlingen.

Tegenvordering

Barkmeijer procedeert met opdrachtgever Danco Koncar, een steenrijke Kroaat, over de betaling van 5 miljoen euro voor werkzaamheden aan de Joint Runner I. Uit het laatste jaarverslag blijkt dat de Barkmeijer-directie op de betaling van die miljoenen rekende en geen financiële regeling heeft getroffen voor als de post oninbaar zou blijken. Koncar diende een tegenvordering in.

De orderportefeuille van de werf lijkt redelijk gevuld. Er staan vier projecten op stapel, waarvan de loodsboot Luna al voor driekwart voltooid is. ,,Wat we van de ondernemingsraad hebben begrepen, is dat vier projecten voor een te laag bedrag zijn aangenomen’’, vertelt FNV-bestuurder Ad de Vos. ,,Ik kan me de tijd niet heugen dat een werf in deze positie is doorgestart, of het moet De Hoop in Hoogezand zijn geweest en daar werken nu allemaal Litouwers.’’

De werknemers van Barkmeijer hebben het voordeel dat de arbeidsmarkt staat te springen om vakmensen. ,,Maar er zit in Stroobos ook een flinke groep mannen die op leeftijd zijn’’, zegt De Vos. Zijn CNV-collega De Bruine: ,,Barkmeijer is een begrip. Er werken absoluut allemaal vakmensen.’’

Nieuws

menu