FUMO zet nieuwe gasdetectiecamera in bij geurklachten en eventuele gaslekken

Een biovergister in Hoogkerk. ARCHIEFFOTO SIESE VEENSTRA

Een biovergister in Hoogkerk. ARCHIEFFOTO SIESE VEENSTRA

De FUMO heeft een gasdetectiecamera aangeschaft die onzichtbare gassen in beeld kan brengen. De milieudienst wil de camera onder andere gaan gebruiken bij meldingen van geurklachten en het voorkomen van veiligheidsrisico’s.

De camera kan circa 400 gassoorten detecteren en visualiseren en maakt gebruik van dezelfde techniek als een infrarooddetector. Infraroodstraling is niet waarneembaar met het blote oog. De gasdetectiecamera registreert kleine temperatuurverschillen in het infraroodspectrum en zet deze om in beeld.

Dankzij de gevoelige sensoren kan de camera gaslekken in beeld brengen vanaf een veilige afstand, zo wordt de persoon die de camera bedient niet blootgesteld aan mogelijk schadelijke dampen of brand- en explosiegevaar.

In de tweede helft van 2020 gaat de FUMO met de gasdetectiecamera alle in bedrijf zijnde biovergisters in Friesland onderzoeken op mogelijke lekkages. Een biovergister zet mest, bermgras en GFT om in biogas, dat gebruikt wordt als brandstof.

De FUMO wil de gascamera ook bij andere bedrijven inzetten. Zo kan de camera worden gebruikt bij bedrijven die gassen produceren, bewerken of opslaan, zoals LPG, CNG of LNG tankstations en vulstations voor gasflessen.