FUMO vindt illegale vallen en pootklemmen naast erf van woning in Friesland. Bewoner ontkent betrokkenheid

De gevonden vallen. FOTO FUMO

Boa’s van milieuorganisatie FUMO hebben afgelopen week gevaarlijk stropersmateriaal aangetroffen naast het erf van een woning in Friesland. Tijdens een surveillance ontdekten ze een aantal illegale vallen en pootklemmen. De boa’s hebben het materiaal meegenomen.

Bij nadere inspectie vonden de boa’s ook een blik met kattenbrokken. De pootklemmen bleken bovendien op scherp te staan. Als een klein dier in zo’n val stapt, kunnen volgens de FUMO de poten worden verbrijzeld. Op de plaats delict troffen de boa’s verder dode vogels aan.

Toen de boa’s de bewoner van de naastgelegen woning aanspraken, ontkende hij iets met de vallen of klemmen te maken te hebben. De boa’s hadden twijfels bij de verklaring van de man, omdat de aangetroffen kattenbrokken het vermoeden versterkten dat de vallen en klemmen gebruikt werden om roofdieren, zoals marters, vossen en kraaiachtigen mee te vangen. Katten- en hondenbrokken worden volgens de milieudienst namelijk veel gebruikt als lokaas.

De FUMO kan niet bewijzen dat de vallen en klemmen van de bewoner zijn. De man leverde wel vrijwillig een oude windbuks in. De boa’s hebben de vallen en pootklemmen meegenomen. De FUMO mag van de officier van justitie een deel van de stropersspullen gebruiken voor educatieve doeleinden.

Nieuws

menu