FNP wil dat Friesland zich aansluit bij Drentse wolvencommissie

Opnieuw wolf gezien in Friesland: het dier werd in de omgeving van Katlijk gefilmd Foto: JULIAN STRATENSCHULTE

De Statenfractie van de FNP wil graag dat de provincie Fryslân zich aansluit bij de Drentse wolvencommissie. In die commissie wordt er gewerkt aan maatregelen om vee te beschermen tegen de wolf.

De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van schapenhouders, landbouwers en natuurorganisaties.

Vorige week werd er definitief bekendgemaakt dat een wolf zich in Drenthe heeft gevestigd door BIJ12, de organisatie die namens de provincies wolvenschade onderzoekt en (financieel) afwikkelt. Deze wolf was ook in Friesland actief, reden voor de fractie om (opnieuw) aan te sturen op meer Friese inmenging in de commissie.

Het college van Gedeputeerde Staten zei in juni contact te houden met de wolvencommissie, maar dit gaat de FNP niet ver genoeg, de fractie wil dat Friesland zich helemaal aansluit bij de commissie, zodat de inzichten uit Drenthe gebruikt kunnen worden om maatregelen te nemen om het Friese vee te beschermen. „It soe goed wêze as Fryslân him oanslút by de Drintske wolvenkommisje. De wolf hat him no festige en wy moatte der foar soargje dat ús fee goed beskerme wurdt tsjin oanfallen troch wolven. As wy de krêften bondelje, hoege wy net sels it tsjil út te finen”, stelt Sijbe Knol van de FNP.

De Drentse wolvencommissie heeft weliswaar een Friese voorzitter in burgemeester Harry Oosterman van de gemeente Ooststellingwerf, maar hij is onafhankelijk.

Nieuws

menu