FB Oranjewoud ziet af van oprichting zorgverzekeraar

Er komt geen nieuwe zorgverzekeraar speciaal voor noorderlingen. FOTO ANP ANP

De Stichting FB Oranjewoud ziet af van het opzetten van een nieuwe zorgverzekeraar voor inwoners van Noord-Nederland. De stichting concludeert na anderhalf jaar intensief onderzoek dat een dergelijke investering onder de huidige omstandigheden niet verantwoord is.

Dat heeft de stichting laten weten aan de partners en andere belanghebbenden. FB Oranjewoud is voortgekomen uit de bruidsschat van de Rabobank voor de overname van de Friesland Bank. Het geld moet de Friese economie en samenleving ten goede komen.

FB Oranjewoud was vergevorderd met de oprichting van een zorgverzekeraar, waarvoor Label Noord als werktitel was bedacht. De belangrijkste drijfveer voor het onderzoek was om de zorg in Noord-Nederland toegankelijk, blijvend beschikbaar en betaalbaar te houden, laat de stichting na vragen middels een persbericht weten. De menselijke maat verbeteren was voor het onderzoek de norm.

‘Toetreden tot de markt van zorgverzekeraars nagenoeg onmogelijk’

Na intensieve gesprekken met betrokkenen in de zorg en verzekeringsmarkt concludeerde FB Oranjewoud dat toetreden tot de markt van zorgverzekeraars nagenoeg onmogelijk is. ‘Zonder historisch gegroeid en om niet verkregen kapitaal lukt het niet om binnen de kaders van het stelsel de financiering van een zorgverzekeraar rond te krijgen’, meldt de stichting.

Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 is er zonder omweg eigenlijk nog niemand in geslaagd een volwaardige nieuwe zorgverzekeraar op te richten. Daarvan zijn er momenteel elf.

Lees ook | Oprichten van nieuwe zorgverzekeraar is een enorme exercitie

Nieuws

menu