F-16's Vliegbasis Leeuwarden vlogen dinsdagochtend in formatie de Elfstedentocht: 'Wij zijn degenen die de Elfstedentocht het snelst volbrengen'

FOTO KAPPERS MEDIA

Het einde van de F-16-operaties vanaf Vliegbasis Leeuwarden is in zicht. Om daar bij stil te staan vlogen dinsdagochtend een aantal F-16’s in formatie de Elfstedentocht. Net als de eerste F-16 die in 1979 naar Leeuwarden kwam. ,,We willen eindigen waar het begonnen is.”

Drie F-16’s vlogen dinsdagochtend in formatie twee keer de Elfstedentocht. Een vierde F-16 vloog mee om foto’s te maken. ,,Van elke stad willen we een foto maken”, zegt Jayme Tol, woordvoerder van Vliegbasis Leeuwarden. De vliegtuigen startten rond 11.15 uur in Leeuwarden en vlogen daarna richting Sneek. ,,Ze hebben daarvoor nog een missie.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Over een rondje Elfstedentocht doen de F-16’s achttien minuten. Twee rondjes moet lukken. Of een derde rondje lukte, was afhankelijk van de hoeveelheid brandstof die de vliegtuigen nog over hadden. Dat derde rondje zat er niet meer in. ,,De Elfstedentocht is al schaatsend, zwemmend en fietsend gedaan, wij doen het vanuit de lucht. Wij zijn degenen die de Elfstedentocht het snelst volbrengen.”

Het in formatie vliegen is volgens Tol niet lastig. ,,Dat doen de piloten dagelijks. Een paar steden van de Elfstedentocht liggen dicht na elkaar, dan is bijsturen lastig. We hebben de route daarop aangepast, waardoor we lichte bochten hebben. Die zijn goed te doen.”

Goed te zien

De F-16’s vlogen op 1200 voet, zo’n 400 meter en waren te zien vanaf de grond. ,,We vliegen op zicht. De bewolking zat hoog genoeg om er onderdoor te vliegen.”

De verwachting is dat op 1 juli de laatste F-16’s naar Vliegbasis Volkel vliegen. Dan komt er na 42 jaar een eind aan F-16 operaties vanaf Vliegbasis Leeuwarden.

Nieuws

menu